Šis un tas par slinkumu

Lasi mazu rakstiņu par slinkumu!

Tas ka slinkums tiek, uzskatīts par visa ļaunuma sakni nevienam, nav nekāds noslēpums, tomēr, neskatoties uz to slinkot, mēdz gandrīz pilnīgi visi. Periodiski tā saucamajam “veselīgajam slinkumam” ļaujas līdz pat 100% iedzīvotāju, neatkarīgi no vecuma, ekonomiskā vai sociālā statusa.

Savu pasniedzēju nemīlēti sava slinkuma dēļ bija tādi pazīstami cilvēki kā Čārlzs Darvins, Vinstons Čērčils, Pikaso un pat Alberts Einšteins. Einšteinam vispār bija neredzēta sliņķa un dīkdieņa reputācija.

Slinkums darba vietā rodas gadījumos, kad padotajiem to priekšnieka rīkojumi šķiet pilnīgi bezjēdzīgi, vai arī tādos gadījumos, kad darbinieks nekādi nav ieinteresēts uzdotā darba izpildē.

Slinkumam var būt sezonāls raksturs. Šāds slinkums parasti parādās pavasarī. Sezonālā slinkuma iemesli var būt avitaminoze, kā arī pirmie aktīvie un kaitinošie saules stari.

Bez sezonālā slinkuma vēl ir arī diennakts slinkums. Visi cilvēki dalās “cīruļos” un “pūcēs” un tāpēc piespiest “pūces” strādāt no rītiem, bet “cīruļus” vakaros ir gandrīz neiespējami.

Slinkuma iemesls var būt arī veselības problēmas, un precīzāk slinkumu var radīt melatonīna trūkums organismā.
Kā izrādās tad sievietes ir četras reizes slinkākas nekā vīrieši. Ārstēties no šāda slinkuma zinātnieki iesaka ar speciālu, melatonīna izstrādi veicinošas diētas palīdzību.

Vēl zinātnieki ir noskaidrojuši, ka slinkums nāk par labu veselībai. Darīt pēc iespējas mazāk ir daudz labāk priekš organisma nekā nodoties fiziskām nodarbēm līdz pilnīgam spēku izsīkumam. Taisnību sakot, gan jāatzīst, ka zinātnieki neiebilst pret mērenām fiziskām slodzēm, piemēram, mierīgām pastaigām. Īpaši tas attiecoties uz vidējā un vecākā gadu gājuma cilvēkiem, kuriem ir jāekonomē enerģija.

Slinkums var rasties arī visparastākās pārslodzes rezultātā, vai arī tam var būt medicīniski iemesli, piemēram, zems cukura līmenis asinīs vai arī problēmas ar sirdi vai asinsvadiem. Ja jūs ciešat no hroniska noguruma, konsultējaties ar ģimenes ārstu.

Pētnieki no Austrālijas uzskata, ka slinkums nav nekāds grēks, bet gan slimīgs stāvoklis, kuru tie dēvē par nepietiekamas motivācijas sindromu. No šī sindroma ciešot katrs piektais planētas iedzīvotājs un tas izpaužas kā nepārvarama, atslābinoša apātija.

Pēc psihologu domām slinkumu rada tādas negatīvas emocijas kā bailes, vainas sajūta vai vilšanās sajūta, un ka, tikai izprotot šo emociju iemeslus, mēs spēsim pārvarēt slinkumu. Citiem vārdiem slinkumam nav jāpretojas, slinkums ir jānovērš.

Sliņķu klasifikators:

Atslābušais sliņķis
Šis slinkums rodas zema fiziskā tonusa rezultātā. Šajā gadījumā pārmetumi un priekšniecības rīkojumi maz palīdz. Jo lai kā mums gribētos, bet augstāk par dibenu neuzlēksi. Šajā gadījumā cilvēkam ir jāpaaugstina tā tonuss. To var mēģināt panākt ar vitamīniem, skriešanu, vingrošanu un citām fiziskām aktivitātēm. Un lai arī cik tas jocīgi nebūtu, šādam sliņķim arī vajag labi izgulēties.

Garlaikotais sliņķis
Šajā gadījumā cilvēks nevēlas strādāt, jo tam ir garlaicīgi. Nemīlēts darbs, konkrētam cilvēkam neinteresanti cilvēki slinkumu tikai pastiprina. Ar šādu slinkumu ir viegli cīnīties, ir tikai jāsadūšojas un jāatzīst, ka tas nav tas, ko tu vēlies un jāatrod nodarbe, kura patīk. Slinkums pats izzudīs.

Neorganizētais sliņķis
Cilvēks slinko un nekādi nespēj ieiet vajadzīgajā ritmā. Šāds slinkums ir pats bīstamākais un šajā gadījumā palīdzēt var tikai piespiešanās. Katru rītu uzdodiet sev jautājumu par to kas jums šodien ir jāizdara un stingri turaties pie sava rīcības plāna. Svarīgi ir nekoncentrēties uz neveiksmēm un neaizmirst sevi palielīt par uzvarām.

Sliņķis – izgudrotājs
Tieši pateicoties šādiem sliņķiem tiek atvieglota mūsu dzīve. Kādam bija slinkums rakt bedri ar lāpstu un viņš, izdomāja ekskavatoru. Kādam citam bija slinkums tīrīt māju un viņš izdomāja putekļusūcēju. Pastāv iespēja, ka arī tu aiz slinkuma darīt kādu darbu vari paveikt kādu nozīmīgu izgudrojumu. Tā kā tas, ka tev patīk, paslinkot vēl nenozīmē, ka tu nevari būt sabiedrībai noderīgs cilvēks.

Arī es esmu slinks un tāpēc šis rakstiņš ir tik īss;)

Ja tev patika raksts, lūdzu dalies ar to!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

two × 1 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.