Interesanti fakti par saulespuķēm

saulespuķes

Saulespuķes ir ne tikai ļoti skaistas, tās ir arī ļoti veselīgas un noderīgas. Lasi 11 faktus par saulespuķēm!

Saulespuķes ir astru dzimtas augs.

Saulespuķu dzimtene ir Centrālamerika .

Eksistē vairāk nekā simts dažādu saulespuķu ģints sugu. Un atšķirībā no sugas tie var būt zāles, puskrūmi vai krūmveida augi. Lielākā daļa no šiem augiem ir daudzgadīgi.

Visizplatītākā no šīm sugām ir pati saulespuķe, kas ir viengadīgs augs, bet otrs izplatītākais ir topinambūrs, kas ir daudzgadīgs augs.

Daži arheologi uzskata, ka saulespuķes cilvēki ir sākuši kultivēt vēl agrāk nekā labību. Eksistējot arheoloģiskas liecības tam, ka šie augi  ir audzēti vēl 3000 gadus pirms mūsu ēras, mūsdienu Ņūmeksikas un Arizonas teritorijā.

16 gadsimtā saulespuķes nonāca Eiropā, kur to sāka audzēt kā dekoratīvus augus.

Pirmais patents par eļļas iegūšanu no saulespuķēm ir fiksēts jau 1716. gadā, Anglijā. Tomēr pirmā valsts, kas saulespuķu eļļu sāka ražot industriāli bija Krievijas impērija, un tas notika 1835. gadā.

Mūsdienās visvairāk saulespuķu sēklas tiek ražotas Ukrainā. Tai seko Krievija, un trešā lielākā saulespuķu sēklu ražotāja ir Argentīna.

Pasaulē lielākais saulespuķes zieds tika izaudzēts Kanādā un šī zieda diametrs bija 83 centimetri. Pasaules visgarākā saulespuķe tika izaudzēta Vācijā, 2014. gadā, un
šīs saulespuķes garums bija 9,14 metri.

pasaules garākā saulespuķe

Saulespuķes ir viens no labākajiem medus augiem un no viena hektāra saulespuķu, bites var ievākt līdz 50 kilogramiem medus.

Fen-šui izmanto saulespuķes, lai piesaistītu materiālu labklājību. Šim mērķim ir nepieciešams talismans, kurš sastāv no deviņām saules puķēm. Šis talismans var būt gan glezna vai zīmējums, gan īstas vai mākslīgas saulespuķes. Un, lai šis talismans sāktu darboties, tas ir jāizvieto mājas dienvidaustrumu sektorā.

saulespuķes

Ja tev patika raksts, lūdzu dalies ar to!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

four − three =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.