7 cilvēka īpašības, kuras ietekmē iedzimtība

7 cilvēka īpašības, kuras ietekmē iedzimtība
Cilvēka personību veido gan iedzimti faktori, gan apkārtējā vide. Diskusijas par to, kuram no šiem faktoriem ir lielāka ietekme, visticamāk tā arī nekad nebeigsies. Ir cilvēki, kuri uzskata, ka labai audzināšanai ir daudz nozīmīgāka loma nekā iedzimtībai. Tomēr vai tiešām tā ir? Lasiet par septiņām cilvēka īpašībām, kuras ietekmē iedzimtība!

1. Slinkums
Daži cilvēki ir burtiski patoloģiski slinki. Tie spēj veselām dienām novārtīties uz dīvāna un patiesi izbaudīt to. Un kā uzskata pētnieki, tad iespējams, ka pie šādas cilvēku uzvedības nav tik ļoti vainīga audzināšana kā slikta iedzimtība. Zinātnieki veica pētījumu, kurā tika izveidotas divas žurku grupas, vienā no šīm grupām tika atlasītas pašas aktīvākās žurkas, bet otra grupa tika izveidota no visslinkākajām žurkām. Izpētot abu žurku grupu pēcnācējus, tika novērotas ģenētiskas atšķirības, kas pēc zinātnieku domām tad arī ir vainīgas pie to uzvedības atšķirībām.

2. Alkas pēc ceļojumiem
Ir cilvēki, kurus ir grūti piedabūt doties pat nelielā pastaigā, un ir tādi cilvēki, kuri izmanto jebkuru iespēju doties kādā tālākā vai tuvākā ceļojumā. Protams, ir ļoti iespējams, ka par to ir jāpasakās šo cilvēku alkām pēc romantikas vai kādam spilgtam ceļojuma aprakstam, tomēr pie tā var būt vainīgs arī gēns DRD4-7R. Šī gēns ir atbildīgs par cilvēku vēlmi mainīt savu dzīves vietu, alkām pēc ceļojumiem un kāri pēc piedzīvojumiem. Šis gēns nav ļoti izplatīts, tas ir tikai aptuveni 20% cilvēku. Tomēr tieši tas ir atbildīgs par šo cilvēku vēlmi pēc nepārtrauktas dzīvesvietas maiņas un avantūristiskiem ceļojumiem.

3. Auto vadīšana
Auto vadīšana nebūt nav tas sarežģītākais no uzdevumiem. Jums ir tikai jāapgūst satiksmes noteikumi, jāpierod pie auto vadības un nedaudz jāpapraktizējas. Tomēr kā zināms, tad dažiem cilvēkiem auto vadīšana sagādā visai nopietnas problēmas. Un iespējams, ka arī pie tā ir vainīgi gēni. Kādā zinātnieku veiktā pētījumā tika atrasta sakarība starp dažādiem gēniem un to ietekmi uz atmiņu, orientāciju telpā un reakcijas ātrumu. Šāda gēnu kombinācija ir aptuveni 30% cilvēku, un šiem cilvēkiem tiešām labāk nevajadzētu mēģināt vadīt auto.

4. Nosliece uz kaitīgiem ieradumiem
Tiem cilvēkiem, kuriem ļoti ātri izveidojas atkarība no kaut kāda kaitīga ieraduma, parasti ir ģenētiska nosliece uz šīm atkarībām. Piemēram, iespēja, ka cilvēks sāks smēķēt, par 75% ir atkarīga no šī cilvēka ģenētiskajām īpašībām.

5. Muzikālā gaume
2009. gadā tika veikts pētījums par iedzimtības ietekmi uz cilvēku muzikālo gaumi. Pētījumā piedalījās 4000 dvīņu pāru un kā tika noskaidrots, tad jo jaunāks ir cilvēks, jo spēcīgāka ietekme uz to muzikālo gaumi ir gēniem. Cilvēkam novecojot, šī ietekme kļūst vājāka, un, sasniedzot 50 gadu vecumu, uz cilvēka muzikālo gaumi spēcīgāku ietekmi sāk atstāt apkārtējā vide.

6. Partnera izvēle
Neticami, bet, kā izrādās, tad izvēlotos savu partneri mēs nevadāmies ne pēc acu krāsas, vēdera presītes vai kopīgām interesēm, lielāka nozīme, nekā visam pārejam atkal, ir mūsu iedzimtībai. Un galvenais parametrs, pēc kā mēs izvēlamies savu partneri, ir gēnu komplekts, kuru sauc par galveno audu saderības kompleksu (MHC). Noslēpums ir tajā, ka mūs piesaista tādi cilvēki, kuriem ir no mūsējā atšķirīgs MHC. Bet galvenais iemesls kāpēc tas tā notiek ir tāds, ka pārim ar atšķirīgu MHC ir augstāka iespēja, ka tiem piedzims veseli bērni.

7. Fobijas
Tiek uzskatīts, ka fobijas rodas negatīvas dzīves pieredzes rezultātā, kura tad arī noved pie irracionālām bailēm no dažādām parādībām vai priekšmetiem. Tomēr kā liecina kāds Emori Universitāte veikts pētījums, tad fobijas var tikt iedzimtas no paaudzes uz paaudzi. Zinātnieki izvēlējās grupu peļu, kurās izmantojot elektrību, tika radītas bailes no ķiršiem. Un šo peļu pēcnācēji jau no pašas dzimšanas izjuta bailes no ķiršiem, kas arī pierāda to, ka bailes var iedzimt. Tas gan nav nekas neparasts, tas ir dabas izveidots mehānisms, kas palīdz mums izdzīvot. Un tas, ka jūs baidāties no zirnekļiem var liecināt par to, ka kādam no jūsu senčiem ir bijusi slikta pieredze ar zirnekļiem.

Avots

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

5 × three =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.