10 fakti par tarakāniem


Neviens nemīl tarakānus, nu vai gandrīz neviens. Tomēr tarakāni ir visai interesanti kukaiņi, par kuriem  cilvēki  parasti zina visai maz. Uz pasaules ir aptuveni 4000 tarakānu sugu un aptuveni 30 no tām mēdz dzīvot cilvēka mājokļos. Lasiet 10 interesantus faktus par tarakāniem!

1. Tarakāni var nodzīvot nedēļu bez galvas
Ja tarakāns kaut kāda iemesla dēļ paliek bez galvas, tā orgāni joprojām darbojas un pilda savas funkcijas. Principā tarakāns tā vēl var dzīvot ilgi un dikti, ja vien ne kāda neliela problēmiņa, tarakāns bez galvas nespēj ne ēst, ne dzert un tas nomirst no slāpēm.

2. Tarakāniem ir divi pāri spārnu
Virsējais spārnu komplekts ir veidots no blīvas ādas un paredzēts, lai aizsargātu tarakāna ķermeni. Tieši šos spārnus mēs redzam, kad skatāmies uz tarakānu no augšas. Otri daudz plānākie spārni, kurus tarakāni izmanto, lai lidotu, atrodas zem pirmā spārnu pāra.

3. Tarakāni spēj aizturēt elpu līdz pat 40 minūtēm
Tā ir viena no tām īpašībām, kas ļāva šiem mazajiem kukaiņiem izdzīvot līdz mūsu dienām. Kā uzskata zinātnieki, tad tarakāni parādījās vēl pirms 280 miljoniem gadu.

4. Trīs ceturtās daļas no savas dzīves tarakāni pavada mierā
Tajos brīžos kad mēs tarakānus redzam, tie parasti ļoti ātri pārvietojas, tomēr gandrīz trīs ceturtdaļas no savas dzīves tarakāni pavada mierā. Visā visumā tarakāni ir diezgan paslinki kukaiņi.

5. Tarakāni pārvietojas ar visai ievērojamu ātrumu
Kad tarakānam tomēr sanāk nedaudz paskriet, tā pārvietošanās ātrums ir 4, 8 kilometri stundā. Kaut arī tas nešķiet daudz, tomēr ja tarakānu palielinātu līdz geparda izmēriem tad tā pārvietošanās ātrums būtu 80 kilometri stundā.

6. Tarakāni ir visēdāji
Pateicoties saviem masīvajiem žokļiem, tarakāni var ēst gandrīz visu, kas tiem trāpās ceļā. Interesanti, ka lai tarakāni izdzīvotu ir pietiekoši ja tie paēd vismaz vienreiz mēnesī.

7. Tarakānus ir ļoti grūti noķert
Ja kaut reizi pamēģināsiet kādu no tiem noķert, tad paši varēsiet pārliecināties, cik grūti to ir izdarīt. Uz tarakānu mazajām kājiņām atrodas sīki matiņi, kas ļauj tiem sajust katru vismazāko gaisa kustību un savienojumā ar ātru nervu sistēmu tarakāniem izveidojas apbrīnojami ātra reakcija un refleksi. Kā ir fiksējušas liela ātruma kameras, tad tarakāni maina savas kustības virzienu līdz pat 25 reizēm sekundē.

8. Tarakāni izdzīvos arī pēc atombumbas sprādziena
Kā ir noskaidrojuši pētnieki, tad tarakāni un skorpioni ir vienīgie dzīvie organismi, kas spētu izdzīvot pēc atombumbas sprādziena. Tiek uzskatīts, ka tarakāni spēj izturēt spēcīgu radiāciju, tāpēc ka tiem ir lēnāks šūnu dalīšanās cikls, bet šūnas visjūtīgākās pret radiāciju ir tieši tad, kad tās dalās.

9. Dažu mēnešu laikā no viena tarakāna var rasties tūkstošiem tarakānu
Tarakāni ļoti ātri vairojas. Tarakāna vidējais mūža ilgums ir aptuveni 6 mēneši. Viena mātīte vienā reizē spēj radīt 30 – 40 oliņas, savas dzīves laikā mātīte spēj vairotie 6 – 8 reizes, kas kopumā dod 180 – 320 pēcnācēju. Pat ja tikai desmit procenti no piedzimušajiem tarakāniņiem būs mātītes, pēc neilga laika būs radušies jau tūkstošiem tarakānu.

10. Pasaules lielākais tarakāns
Pasaules lielākais spārnotais tarakāns ir Megaloblatta longipennis, kurš dabiskos apstākļos mīt Ekvadorā, Peru un Panamā. Kāda japāņa kolekcijā atrodas sieviešu kārtas tarakāns, kura garums ir 97 milimetri, tā platums ir 45 milimetri, bet tā spārnu atvērums ir līdz 20 centimetriem.

Ja tev patika raksts, lūdzu dalies ar to!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

11 + 12 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.