Fakti par ķermeņa apmatojumu

Ķermeņa apmatojums mums var patikt vai nepatikt, bet tādā vai citādā formā tas ir katram no mums. Lasi deviņus interesantus faktus par ķermeņa apmatojumu!

1. Cilvēkam ķermeņa mati sāk augt vēl tad, kad tas atrodas mātes dzemdē
Nav viegli iedomāties mazu, spalvainu bērneli mātes miesā, bet tā tas tomēr ir. Šo apmatojumu sauc par lanugo un tas klāj gandrīz visu bērniņa miesu. Tie ir mazi un ļoti tievi matiņi, kuri parasti izzūd līdz bērniņa piedzimšanai. Tomēr pat ja šie matiņi saglabājas arī līdz bērniņa piedzimšanai tie tik un tā ilgi uz bērna miesas nepaliek.

2. Ir trīs dažādi ķermeņa apmatojuma veidi
Lanugo ir pats pirmais ķermeņa apmatojams veids, un, kā jau tas tika noskaidrots augstāk, tas rodas bērnam vēl esot mātes miesā. Nākamais apmatojums, kurš parādās uz mūsu ķermeņa, ir tievi, bezkrāsaini matiņi saukti par pūku matiņiem. Šie matiņi nav piesaistīti zemādas slāņiem vai tauku dziedzeriem. Tad pusaudžu vecumā rodas apmatojums, kuru sauc par stiebru matiem. Šis apmatojums ir daudz cietāks un tas ir piestiprināts zemādas slāņiem un tauku dziedzeriem, un tas savukārt veicina arī ķermeņa aromāta rašanos.

3. Katrs ķermeņa matiņš tiek aizsargāts ar tauku dziedzeriem
Kā jau noskaidrojām tad, ķermeņa apmatojums, kurš parādās pusaudžu vecumā, tiek stiprināts pie tauku dziedzeriem. Šie dziedzeri aizsargā ādu un matu folikulas no baktērijām. Tas, protams, ir pozitīvi, negatīvi ir tikai tas, ka nogalinātās baktērijas sadaloties tad arī rada cilvēka ne pārāk patīkamo sviedru aromātu.

4. Iespējams, ka cilvēks ir iemainījis ķermeņa apmatojumu pret taukiem
Eksistē interesanta hipotēze, kura attiecas uz cilvēka ķermeņa apmatojumu. Tā izsaka minējumu, ka cilvēks ir sācis zaudēt ķermeņa apmatojumu tad, kad cilvēki ir aklimatizējušies un sākuši dzīvot pie jūras. Jo mazāks ir bijis cilvēka apmatojums, jo vieglāk tam ir bijis peldēt un ķert zivis, bet lielāks tauku slānis ir palīdzējis kompensēt ķermeņa siltuma zudumu.

5. Cilvēka apmatojumam ir divi būtiski izmantojumi
Cilvēce ir attīstījusies tā, ka cilvēka apmatojumam nav īpašas nozīmes cilvēka izdzīvošanā. Tomēr tam joprojām piemīt divas cilvēkam svarīgas funkcijas. Aukstā laikā cilvēka apmatojums to sasilda, bet karstā laikā ķermeņa apmatojums uzsūc izdalītos sviedrus un šādi palīdz cilvēkam nepārkarst.

6. Cilvēka ķermeņa apmatojums un intelekts
Pētnieks Aikarakūdijs Alias (Aikarakudy Alias) savā 1996. gadā veiktajā pētījumā apgalvoja, ka jo vairāk uz cilvēka ķermeņa ir apmatojuma, jo cilvēks ir gudrāks. Šis pētnieks apgalvoja, ka apmatojums uz krūtīm biežāk ir sastopams ārstiem un citiem labi izglītotiem cilvēkiem. Un, ka salīdzinot studentu sekmes, labākas atzīmes ir vīriešiem ar bagātīgu ķermeņa apmatojumu. Tomēr visiem nespalvainajiem arī nav, ko skumt, galu galā pats Alberts Einšteins arī bija ar pieticīgu ķermeņa apmatojumu.

7. Ķermeņa apmatojumam ir muskuļi
Jūsu ķermeņa apmatojumam ir muskuļa šūnas. To var novērot piemēram brīdī, kad jūs pārņem zosāda vai sajūta kad it kā pa jūsu ķermeni skrien skudriņas. Matiņu folikulu muskulatūra saraujas piemēram izjūtot aukstumu, bailes vai labsajūtu un tā rezultātā matiņi nedaudz paceļas .

8. Vasarā ķermeņa apmatojums aug ātrāk
Kā uzskata speciālisti, tad ķermeņa apmatojums aug nedaudz ātrāk pavasarī un vasarā. Tiek uzskatīts, ka tam par iemeslu ir vielmaiņas paātrināšanās pavasara un vasaras mēnešos. Tas gan attiecās tikai uz galvas apmatojumu un apmatojumu, kura augšana ir atkarīga no hormonu ietekmes.

9. Seksuālā pievilcība rodas pateicoties ķermeņa apmatojumam
Tieši ķermeņa un ne galvas apmatojums kalpo kā pretējā dzimuma piesaistītājs. Kaunuma un padušu apmatojums kalpo kā īpašu mūsu ķermeņa izdalītu hormonu noturētājs un izplatītājs. Pateicoties šim apmatojumam, mūsu hormoni un līdz ar to arī mūsu seksuālā pievilcība tiek nogādāti līdz pretējam dzimumam.

Ja tev patika raksts, lūdzu dalies ar to!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

3 + 14 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.