15 fakti par cilvēka gremošanas sistēmu


Piecpadsmit interesanti fakti par cilvēka gremošanas sistēmu.

1. Tievajā zarnā ir tik daudz kroku, ka tās virsmas kopējais laukums ir aptuveni 250 kvadrātmetru. Ar to pietiek, lai nosegtu veselu tenisa kortu.

2. Barības pārstrāde sākas vēl, pirms jūs esat, kaut ko apēdis. Ēdiena izskats un smarža rada siekalu un kuņģa sulas izdalīšanos. Un, tiklīdz pirmais ēdiena gabaliņš nokļūst jūsu kuņģī, tā gremošanas sistēma sāk aktīvi darboties.

3. Sengrieķu ārsts Galēns  uzskatīja, ka vēders ir dzīva būtne, kura mīt mūsos un kas ir spējīga sajust tukšumu un stimulēt mūs meklēt pārtiku.

4. Cilvēkam vajag aptuveni 72 stundas, lai pārstrādātu kārtīgas, svētku vakariņas. Pirmie pārstrādājas ogļhidrāti, kā piemēram, dažādi pīrāgi un konditorejas izstrādājumi. Tad sausās olbaltumvielas kā piemēram cepta vista. Un paši pēdējie pārstrādājas tauki tajā skaitā mērces un putukrējumu, kas rotā torti.

5. Viena gada laikā, viens cilvēks vidēji apēd 500 kilogramus pārtikas.

6. Mutei pilda neitralizējošu funkciju. Tā ēdienu atdzesē, vai sasilda līdz tādai temperatūrai kas ir pieņemama gremošanas sistēmai.

7. Katru dienu cilvēks rada aptuveni 1,7 litrus siekalu. Izstrādājamo siekalu daudzumu regulē autonomā nervu sistēma un tas nozīmē, ka siekalu izstrādes process notiek automātiski. Un tieši tāpēc siekalas mēdz izdalīties tikai no tā vien ka cilvēks redz, jūt vai domā par ēdienu.

8. Gremošanas sistēmas muskuļi saraujas viļņveidīgām kustībām un šo procesu sauc par peristaltika. Tieši pateicoties tam, ēdiens nonāk kuņģī pat tad, ja cilvēks ēd, atrodoties kājām gaisā.

9. Pieauguša cilvēka vidējā vēdera ietilpība ir aptuveni viens litrs.

10. Lai pārstrādātu ēdienu, arī tiek patērētas kalorijas. Vidēji tā tiek patērētas no 5 līdz 15 procentiem no mūsu enerģijas rezervēm. Visvairāk enerģijas tiek patērēts, lai pārstrādātu olbaltumvielas un alkoholu.

11. Pikacizms jeb perversa apetīte ir ēšanas traucējumi, kuru dēļ cilvēkam rodas nepieciešamība ēst neēdamas lietas, piemēram, krāsu, dubļus vai krītu. Šādi traucējumi parādās aptuveni 30% bērnu un šo traucējumu iemesli ir neskaidri. Tiek pieņemts, ka šādi izpaužas kaut kādu minerālu trūkums organismam.

12. Pamata kuņģa sula ir sālsskābe un tā var izšķīdināt pat metālu. Tomēr plastmasa, zīmuļi un mati tiek izvadīti gandrīz nemainīgā izskatā.

13. Pastāv mīts, ka, ja tiek norīta košļājamā gumija, tā paliek vēderā septiņus gadus. Tomēr tā nav patiesība. Mūsu organisms gan tiešām nespēj pārstrādāt košļājamo gumiju, un tā tiks izvadīta gandrīz nemainīgā stāvoklī. Ļoti retos gadījumos liels daudzums košļājamās gumijas un aizcietējumi var novest pie sastrēguma zarnās.

14. Lielākā daļa serotonīna hormona, kurš atbild par mūsu garastāvokli, tiek saražots tieši gremošanas sistēmā un nevis smadzenēs.

15. Pašas skaļākās fiksētās atraugas skaļums bija 118 decibeli. Šo skaļumu var salīdzināt ar motorzāģa skaļumu. Un tās īpašnieks ir Pols Hans (Paul Hunn) . Zemāk video ar atraugas “izpildījumu”.

https://youtu.be/nd5CyNyzasQ

Ja tev patika raksts, lūdzu dalies ar to!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

3 × 1 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.