Interesanti fakti par Mēnesi

Piecpadsmit interesanti fakti par Mēnesi

1. Jaunākā teorija par Mēness rašanos ir tāda, ka Mēness izveidojies Zemei, saduroties ar kādu Marsa izmēra objektu, šīs sadursmes rezultātā šis objekts sadalījies un no tā atlūzām laika gaitā izveidojās Mēness.

2. Laikā kad Mēness atrodas vislielākajā attālumā no Zemes, jeb apogejā, laika apstākļi un paisumi uz Zemes ir paredzamāki nekā tad, kad Mēness atrodas no Zemes vismazākajā attālumā jeb perigejā. Šajā laikā paisumi ir spēcīgāki un laika apstākļi neparedzamāki.

3. Mēness nav pareizi apaļš, tā forma ir nedaudz olveidīga.

4. Mēness gravitācija palēnina Zemes griešanās ātrumu.

5. Uz Mēness mēdz notikt arī zemestrīces(jeb mēnesstrīces), kā uzskata zinātnieki tad tās rodas dažus kilometrus zem Mēness virskārtas un tās izraisa Zemes gravitācija.

6. 4,5 miljardus gadus atpakaļ Mēness bija tikai 22530 kilometru attālumā no Zemes. Šobrīd Mēness atrodas 450000 kilometru attālumā. Katru gadu Mēness no mums attālinās aptuveni par 3,8 centimetriem.

7. Viens no Mēness vislielākajiem krāteriem(ja ne lielākais) ir Beili. Tā diametrs ir 303 kilometri un tā dziļums ir 4,3 kilometri.

8. Mēness diametrs ir 3,474 kilometri, salīdzināšanai Zemes diametrs ir 12,742 kilometri.

9. Interesanti ir tas ka Mēness ir 400 reizes mazāks nekā Saule, tomēr atrodas 400 reizes tuvāk Zemei. Pateicoties šai neticamajai sakritībai, mums ir pilni Saules aptumsumi.

10. Kopā visās sešās Apollo misijās no Mēness uz Zemi tika atvests aptuveni 382 kilogrami Mēness iežu. Visās trijās Padomju Mēness misijās kopā tika atvesti 326 grami Mēness iežu paraugu.

11. Ņemot vērā ka uz Mēness tikpat kā nav nekādas atmosfēras un uz tā nav ne vēju, ne lietu, uz Mēness izkāpušo astronautu pēdas saglabāsies miljoniem gadu.

12. Pirmais cilvēku radītais aparāts, kurš veiksmīgi nolaidās uz Mēness, bija Padomju stacija Luna-2. Un tas notika 1959. gada 14. septembrī.

13. Pirmais aparāts, kurš spēja pārvietoties pa Mēness virsmu bij Padomju Lunohod-1. Aparāts tika nosūtīts uz Mēnesi 1970. gada 10. novembrī, bet nosēšanās notika 1970. gada 17. novembrī.

14. Pirmais cilvēks kurš izkāpa uz Mēness virsmas bij Nīls Armstrongs. Un tas notika 1969. gada 20. jūlijā.

15. Pēdējais cilvēks, kurš staigāja, pa Mēness virsu bija Jūdžīns Sernans  un tas notika 1972. gada 11. decembrī.

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

3 × five =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.