Kā atbrīvoties no vainas sajūtas

Vai tu bieži jūties par kaut ko vainīgs? Par saviem vārdiem, par darbiem, par emocijām vai par domām? Par to ka tu neatbilsti kāda cerībām vai par to ka neesi spējis tikt galā ar tev uzticēto atbildību? Vai baidies kādam kaitēt, izvairies no nepatīkamām situācijām, kurās kāds cits var justies neērti? Vai tu par citiem domā vairāk nekā par sevi? Kā atbrīvoties no patstāvīgas vainas sajūtas?


Ja uz lielāko daļu jautājumu esi atbildējis pozitīvi, tad tu tāpat kā pasaules lielākā daļa cilvēku ciet no vispārējas vainas sajūtas, kura liek tev justies pazudušam un nevajadzīgam.
Nav nekā slikta tajā ka cilvēks nevēlas nodzīvot šodienu tāpat kā vakardienu. Vai tajā ka cilvēks vēlas izbaudīt dzīvi, attiecības ar cilvēkiem, savas emocijas un sajūtas. Nav nekā slikta tajā ka cilvēks vēlas tādu darbu, kurā tas varētu realizēt savas radošās puses, darbu, kuru darot nebūtu jāizvēlas normāli dzīvot vai maksāt rēķinus. Tomēr ja tas ir pareizi un dabīgi, kāpēc cilvēki izjūt vainas sajūtu par to, ko tie vēlas, par savām emocijām vai par to ka realitāte neatbilst to cerībām?
Saknes tam ir jāmeklē bērnībā, laikā, kad veidojas cilvēka personība. Un tur protama liela loma ir cilvēka vecākiem, to audzināšanai un piemēram. Labā ziņa ir tāda, ka pieaugot cilvēks izjūtot pietiekoši spēcīgu vēlēšanos, var atbrīvoties no tajā ieaudzinātās vainas sajūtas un bailēm, un dzīvot tā kā tas pats vienmēr ir vēlējies.

Kā atbrīvoties no vainas sajūtas?

Lūk, pieci soļi kas ļaus saprast visas savas sajūtas, vēlmes, domas, alkas un emocijas.

1. Pieņemiet to kas jūs esat 
Pilnīgi visu. To par ko domājat, par ko sapņojat, ko jūtat, ko jums vajag un pēc kā jūs tiecaties. Apzinieties sevi, pieņemiet sevi tajā visā kas jums pieder. Nenoliedziet nevienu vēlēšanos vai sajūtu. Dziļu ieelpojiet, izelpojiet, koncentrējaties uz saviem mērķiem un vēlmēm. Lai šī kļūst par tavu ikdienas meditāciju.

2. Izdomājiet sev apliecinājumu
Piemēram, šādu: “Esmu pelnījis no dzīves labāko. Man uz to ir pilnas tiesības” vai šādu: “Manām sajūtām, maniem sapņiem un emocijām ir milzīga nozīme, tas viss ir daļa no manis”. Bieži to sev atkārtojiet, gan skaļi, gan pie sevis, atkarībā no iespējām.

3. Piedodiet sev
Un nav svarīgi par ko. Nav svarīgi cik smags un cik nozīmīgs jums šķiet jūsu nodarījums.
Jūs protams variet sevi par saviem nodarījumiem sodīt, variet izjust vainas sajūtu par saviem pagātnes nodarījumiem. Varat katru dienu mocīties. Un vēl varat sev beidzot piedot un atzīt, ka jūs arī esat tikai cilvēks. Un ka jūs arī varat kļūdīties. Atbrīvojieties no pagātnes un koncentrējaties uz nākotni, uz to ko tā atnesīs.

4. Atrodiet sevī drosmi
Jums liekas, ka jums tādas nav? Tās ir pilnīgas muļķības! Tā ir jūsos un gaida, kad jums to savajadzēsies.
Uzdrošinieties runāt to ko domājiet, darīt to ko gribat, sapņot un realizēt savus sapņus. Un nav svarīgi ko domā vai saka citi. Dariet to ko saka jūsu iekšējā balss, un vēlāk jūs sapratīsiet, ka jums bija taisnība.

5. Dodiet sev atļauju
Tā vietā, lai katru dienu sevi nodotu, ignorētu savas vēlēšanās un emocijas un izpatiktu citiem, dodiet sev brīvību un kļūstiet par to ko vienmēr esat gribējis būt. Tas attiecas gan uz attiecībām, darbu, ģimeni, draugiem vai iespēju uzzināt vai iemācīties ko jaunu. Ļaujiet sev darīt to kas sagādā jums baudu.

Un kad kārtējo reizi pieķer sevi domā: “Tā darīt nav pareizi”, atgādini sev to, ka dzīve iespējams ir tikai viena, un ja tu to nodzīvosi citiem, kas to nodzīvos tev?

Ja tev patika raksts, lūdzu dalies ar to sociālajos tīklos!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

3 × 2 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.