35 interesanti fakti par emocijām un instinktiem

Desmitiem noderīgu un ne visai faktu par emocijām un instinktiem.


1. Emocijas parasti ir atbilde uz stimuliem, kuri izraisa fizioloģiskas izmaiņas(paātrināts puls, paaugstināta ķermeņa temperatūra, noteiktu dziedzeru aktivizēšanās, elpošanas paātrināšanās vai palēnināšanās) un motivē cilvēku uz rīcību. Jeb citiem vārdiem, emocijas ir prāta izjūtu fizisks ekvivalents.

2. Kā vēsta grieķu mīts, tad daudzas no cilvēces slimības ir radušās no tādām negatīvām cilvēku emocijām kā dusmas, skaudība un atriebība. Un šīs slimības esot atbrīvojusi dieviete Pandora, šādi cenšoties sodīt pasauli.

3. Senatnē ārsti ticēja, ka dažādi orgāni kontrolē dažādas emocijas. Piemēram, laime nāca no sirds, naids no aknām, bet bailes no nierēm.

4. Pētījumi ir parādījuši, ka pašas iedarbīgākās reklāmas ir tās, kurās zīmols tiek savienots ar patērētāju emocionālā līmenī. Labs piemērs ir “Nike” kuras reklāmu tēma ir “panākumi sportā”. Šīs reklāmas tiek vērstas uz nozīmīgiem cilvēka emocionālajiem trigeriem, uz kuriem tad arī tiek balstīta visa “Nike” biznesa impērija.

5. 17 gadsimtā Renē Dekarts  uzskatīja, ka cilvēka emocijas ir kas līdzīgs hidrauliskai sistēmai. Viņš uzskatīja, ka cilvēks izjūt naidu vai skumjas tāpēc ka cilvēkā ir atvērušies atbilstoši vārsti kas ir izlaiduši tādus šķidrumus kā žulti vai flegma.

6. Angļu valodā ir vairāk nekā 400 vārdu, kuri ir saistīti ar emocijām un jūtām.

7. Kā noskaidrojās žurnāla “Journal of Consumer Research ” pētījumā, tad cilvēki, kuri domā vairāk abstrakti, labāk reaģē uz reklāmām, kuras ir balstītas uz jauktām emocijām, salīdzinot ar tiem cilvēkiem, kuru domāšanas veids ir vairāk konkrēts.

8. Pētījumi ir parādījuši, ka ir saikne starp cilvēku emocionālo stāvokli un to kādu apģērbu tie izvēlas nēsāt. Piemēram, sievietes, kuras atrodas depresijā, izvēlas maisveidīgas blūzes, topus un džinsus, kamēr sievietes īpaši labā noskaņojumā visticamāk uzvilks mīļāko kleitu, rotaslietas un vispār izskatīsies jūtami labāk. Kas taču laikam tomēr ir pilnīgi dabiski.

9. Vārds “emocijas” ir radies no latīņu vārda “emovere”, kas nozīmē “aizbraukt, noņemt, aģitēt”.

10. Vārds “instinkts” ir radies no latīņu vārda “instinctus”, kas nozīmē “kūdīšana, impulss”.

11. Daži pētījumi ir parādījuši, ka tehnoloģijas, un īpaši sociālie tīkli veicina emocionālo attālināšanos un nevis satuvināšanos. Ko tad var gribēt, ja pat viesībās katrs sēž savā telefonā?!

12. Emocionāla vardarbība līdzinās “smadzeņu skalošanai”, jo tās mērķis ir pakāpeniska cilvēka ticības sev un saviem spēkiem, pašcieņas un pašnovērtējuma samazināšana. Emocionālai vardarbībai var būt dažādas formas, sākot no finansiālas ietekmes izmantošanas līdz uzrunai vārdā un kliegšanai.

13. Katrā emocijā ir 3 komponenti: 1) fizioloģiskas izmaiņas(piemēram, sirds ritma paātrināšanās), 2) uzvedības reakcija(piemēram, aiziet no emociju izraisītāja vai palikt tā sabiedrībā), 3) subjektīva pieredze(naids, dusmas, laime, skumjas).

14. Jau vēsturiski psihologu vidū nav vienota viedokļa par to kurā brīdī rodas emocijas. Vai tas notiek pirms darbības, tieši darbības laikā vai tās ir atbilde uz automātiskiem fizioloģiskiem procesiem.

15. Lielākā daļa neiroloģijas zinātnieku nošķir terminus “emocijas” un “jūtas”. Vārds “emocijas” tiek izmantots, lai aprakstītu automātisku(neapzinātu) smadzeņu reakciju uz kairinātāju. Bet vārds “jūtas” tiek izmantots, lai aprakstītu apzinātu reakciju vai iespaidu.

16. Čārlzs Darvins  uzskatīja, ka emocijas bija noderīgas evolūcijai, jo tās palielināja iespēju izdzīvot. Piemēram, smadzenes izmantoja emociju “bailes” turēties tālāk no bīstamiem zvēriem, emocija “pretīgums” noderēja, lai izvairītos no pūstoša ēdiena un ekskrementiem, “naids” lika cilvēkam kontrolēt pieeju svarīgiem resursiem, bet tādas emocijas kā “iekāre un bauda” lika cilvēkam vairoties. Personīgi es pats evolūcijai neticu. Nu nevarēju to neuzrakstīt:D

17. Evolūcijas gaitā cilvēkā ir radušā vairākas emocionālas bailes. Piemēram, cilvēks izjutīs bailes no krātiņa ar čūskām, kaut arī tas ir salīdzinoši droši. Tomēr cilvēks daudz vājāk reaģē uz citām bailēm, kurām evolūcija to nav sagatavojusi. Piemēram, burgeri, smēķēšana un nedrošs seks. Kaut arī lielākā daļa cilvēku šīs bīstamības apzinās un atzīst. Te gan man atkal gribas piebilst, ka, ja cilvēks nebūtu ēdis kalorijām bagātu ēdienu un nodarbojies ar nedrošu seksu, tad visticamāk līdz mūsdienām mēs tā arī nenodzīvotu.

18. Lielākā daļa zinātnieku uzskata, ka pamata emocijas ir iedzimtas un nevis iegūtas dzīves laikā. Piemēram, cilvēki, kuri jau ir piedzimuši akli un nav redzējuši citu cilvēku sejas un to izteiksmes, paši demonstrē klasikas pamata emociju sejas izteiksmes.

19. Pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados Roberts Plutčiks  savā pētījumā piedāvāja astoņas iedzimtas emocijas. Pēc viņa domām tās ir prieks, sapratne, izbrīns, skumjas, pretīgums, izbrīns, naids un cerības. Viņš uzskatīja, ka sarežģītas emocijas kā vainas sajūta vai mīlestība rodas kombinācijā no šīm primārajām emocijām.

20. Pētījumi ir parādījuši, ka ja cilvēks atdarina kādas emocijas sejas izteiksmi, tad viņš faktiski sāk šīs emocijas izjust. Tā kā tagad visi sataisām traki laimīgu sejas izteiksmi.

21. Pētījumi ir parādījuši, ka negatīvu emociju(piemēram, depresija, trauksme) izteiksme un pieredze izraisa spēcīgāku labās smadzeņu puslodes garozas un dziļāku smadzeņu struktūru aktivitāti. Bet pozitīvas emocijas vairāk aktivizē kreiso smadzeņu puslodi.

22. Krāsas spēj jūtami ietekmēt cilvēka emocionālās reakcijas. Kaut ne visi cilvēki izjūt vienādas emocijas uz vienām un tām pašām krāsām, tomēr lielākā daļa cilvēku sarkano un oranžo krāsu uztver kā uzbudinošu, bet zilo un purpura kā nomierinošu. Tikmēr pelēkā, brūnā, melnā un baltā krāsas parasti izsauc emocionālu notrulināšanos.

23. Pētnieki ir novērojuši, ka ja cilvēki cenšas noslēpt spēcīgas emocijas, tad parasti kļūst redzamas “mikroemociju” izpausmes. Kuras cilvēki izpauž sev nemanot un kuru ilgums ir tikai 1/24 sekundes daļu.

24. Emocijas ir lipīgas. Turklāt negatīvas vai nepatīkamas emocijas ir lipīgākas nekā neitrālas vai pozitīvas emocijas.

25. Tikai cilvēki mēdz izrādīt izbrīnu, ieplešot muti. Tomēr kas attiecas uz citām emocijām, tad pēc visa spriežot cilvēkiem un dzīvniekiem, ir vairāk kopēja nekā atšķirīga. Īpaši tas attiecas uz primātu līdzību cilvēkiem dusmās, bailēs, laimē un skumjās. Tieši šī iemesla dēļ Čārlzs Darvins uzskatīja, ka cilvēku un dzīvnieku emocionālā atšķirība ir vairāk emociju sarežģītībā ne emociju tipos.

26. Pētījumi ir parādījuši, ka mātes ir mazāk tolerantas pret zēnu raudām, nekā pret meiteņu raudām. Tas var liecināt par to, ka pieaugušu cilvēku emocijas formējas atkarībā no mātes audzināšanas tā agrā bērnībā.

27. Tāpat pētījumi ir parādījuši, ka vīrieši un sievietes izjūt vienādas emocijas, bet sievietes ir spēcīgāk tendētas šīs emocijas izrādīt.

28. Vizuāli pievilcīga neveselīga ēdiena reklāma ir mērķēta uz cilvēka emociju izraisīšanu. Un zinātnieki uzskata, ka ja cilvēki šīs savas emocijas izprastu labāk, tad tie būtu izvēlīgāki sava ēdiena izvēlē.

29. Daudzi psihologi uzskata, ka instinkts un emocijas ir līdzīgas, jo abas tik izrādītas automātiski. Piemēram, bailes ir gan emocijas, gan instinkts. Atšķirība ir tāda, ka instinkts ir tiešs, iracionāls un iedzimts, bet emocijas ir daudz racionālākas, un tās ietver sarežģītu atbildes reakciju, kas savieno bioloģiju, uzvedību un izziņu.

30. Botoksa samazina novecošanas pazīmes tomēr tās arī padara cilvēka seju nedzīvāku un bezkaislīgāku. Paradoksāli ir tas, ka cilvēkiem pievilcīgākas šķiet tieši dzīvākas sejas.

31. Kaut arī pētnieki nav atraduši nevienu kultūru, kurā cilvēki smaidītu izjūtot nepatiku, vai viebjas kad ir laimīgi. Tomēr dažas dīvainības ir novērojamas. Piemērām japāņiem ir daudz grūtāk nekā amerikāņiem vai eiropiešiem izrādīt savu naidu, Japāņi arī mazāk cenšas izrādīt savu nepatiku.

32. No visām sejas izteiksmēm smaids ir vismānīgākais. Ir aptuveni 18 dažādi smaidu veidi, gan pieklājīgi, gan nežēlīgi, gan neīsti, gan pieticīgi. Bet tikai viens no šiem smaidiem attēlo patiesu laimi. Un šo smaidu pazīst kā Dučēna smaidu. Tas ir nosaukts franču neirologa Bendžamina Amana Dučēna vārdā kurš šo parādību pirmais aprakstīja.

33. Kā rāda pētījumi tad ar bailēm visciešāk, saistītā emocija ir interese. Daži psihologi pat uzskata, ka bailēm ir divas puses, viena liek bēgt projām, bet otra rada vēlmi tās izpētīt.

34. Platons emocijas un prātu aprakstīja kā divus zirgus, kas velk cilvēku katrs uz savu pusi. Tomēr Antonio Damasio  uzskata saprāts balstās uz emocijām un ka tie nav viens ar otru pretrunās.

35. Kā zināms, tad ķermeņa valoda bieži izdod emocijas. Piemēram, cilvēks, kurš stāv ar uz gurniem novietotām plaukstām un uz āru izstieptiem elkoņiem saistās ar teritorijas demonstrēšanu. Ja cilvēks paceļ roku, tas nozīmē viņš grib ko teikt. Pieskaršanās degunam var liecināt, ka cilvēks vēlas kaut ko noslēpt. Šādu piemēru ir daudz.

Avots

 

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

5 × one =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.