6 veidi, kā pieklājīgi un vienkārši atteikt lūgumā

6 veidi, kā pieklājīgi un vienkārši atteikt lūgumā
Nav nekas slikts ka jūs kādreiz izpalīdziet kādam kolēģim vai paziņai, problēmas sāk rasties tad, kad šādi lūgumi kļūst regulāri, bet jūs nespējat šiem lūdzējiem atteikt.

Cilvēki kuri neskatoties uz savu nevēlēšanos pildīt kāda cilvēka lūgumu, parasti nespēj atteikt sava maigā un neizlēmīgā rakstura dēļ. Patiesībā viņi ļoti vēlas pateikt “nē”, bet tik ļoti baidās, ka šis lūdzošais cilvēks varētu apvainoties vai ka atsakot viņš nostādīs šo cilvēku neērtā stāvoklī, ka paši sevi piespiež darīt to ko tie nemaz nevēlas.
Ir cilvēki kuri baidās atteikt jo tiem šķiet, ka atsakot lūgumā tam sekos kaut kāda nepatīkama reakcija. Un tik tiešām, reizēm atteikums šajos cilvēkos var izsaukt kaut kādu negatīvu reakciju sākot no rupjības līdz pat draudzīgo attiecību saraušanai.
Vēl daži cilvēki nespēj atteikt jo gluži vienkārši baidās kļūt nevienam nevajadzīgi.
Nereti sakot “nē” mēs iegūstam sev nedraugus. Tomēr ir vērts atcerēties kas tad mums ir svarīgāk – atteikt un varbūt aizvainot kādu, vai uzņemties apgrūtinošus papildus pienākumus kas nemaz jums nebūtu jādara, un kas vēl pie tam apgrūtina savu pienākumu veikšanu.

Sakot “nē” ir vērts atcerēties, ka:
a. šis vārds var jūs pasargāt no problēmām;
b. var nozīmēt “jā”, ja nespēsiet to pateikt pietiekoši pārliecinoši;
c. veiksmīgi cilvēki biežāk saka “nē” nekā ”jā”;
d. atsakot tajā ko mēs nevaram vai negribam darīt, jūs jutīsieties kā uzvarētājs.
Ir vairāki vienkārši veidi kā pieklājīgi atteikt lūgumā, un kuri ir pa spēkam ikvienam.

1. Atklāts atteikums
Daži cilvēki domā, ka ja tie atsaka, tad tiem ir noteikti jānorāda arī sava atteikuma iemesls. Tas ir kļūdains pieņēmums. Pirmām kārtām jau tāpēc, ka paskaidrojums izskatīsies kā attaisnojums, bet attaisnojums dos lūdzējam veltīgu cerību, ka jūs varētu mainīt savu nostāju. Otrkārt, ne vienmēr ir iespējams nosaukt atteikuma iemeslu. Tomēr ja jūs to izdomāsiet , tad šādi meli var tikt atmaskoti un tas nostādīs neveiklā stāvoklī gan jūs, gan lūdzēju. Bez tam sakot nepatiesību cilvēki bieži sevi nodod ar mīmiku un balsi. Tāpēc labāk nefantazēt un vienkārši pateikt “nē” bez jebkādām piebildēm. Ja tomēr vēlaties kaut kā mīkstināt savu atteikumu variet piemetināt ka nespējat to izdarīt, ka negribat ar to nodarboties vai ka jums tam nav laika.
Ja cilvēks tomēr neņem jūsu vārdus vērā un turpina uzstāt, vienkārši sakiet tos pašus vārdus pēc katra viņa monologa. Nevajag šo cilvēku pārtraukt vai uzdot tam jautājumus, vienkārši sakiet “nē”.

2. Līdzjūtīgais atteikums
Šo paņēmienu var izmantot lai atteiktu tādiem cilvēkiem kuri ir tendēti panākt savu izraisot žēlumu un līdzjūtību. Šādā gadījumā ir vērts parādīt ka jūs jūtat šim cilvēkam līdz, tomēr ne kādi nespējat viņam palīdzēt. Šādos gadījumos noder vārdi no sērijas: “Man jūs ir ļoti žēl, tomēr es nekādi nespēju jums palīdzēt” vai “Es redzu ka jums nav viegli, tomēr atrisināt šo jūsu problēmu es nespēšu”.

3. Pamatots atteikums
Šis ir samērā pieklājīgs atteikums, un to var izmantot jebkuros apstākļos, gan formālos, gan neformālos. Šis atteikums derēs gan lai atteiktu vecākiem cilvēkiem, gan lai atteiktu augstāk stāvošiem kolēģiem.
Izmantojot šo atteikumu jūs nosauciet patieso iemeslu kāpēc nevarat izpildīt šī cilvēka lūgumu. Piemēram: “Es nevaru to izdarīt, jo man rīt ir jāiet ar bērnu uz teātri”.
Būs vēl pārliecinošāk ja jūs nosauksiet nevis vienu, bet trīs iemeslus kāpēc jūs nevarat izpildīt lūgumu. Šis atteikums tā arī tiek dēvēts – atteikums trīs iemeslu dēļ. Galvenais tā izmantošanā ir īss atteikuma iemesla formulējums. Tas vajadzīgs tāpēc lai lūdzējs ātri saprastu atteikuma iemeslu.

4. Atliktais atteikums
Šo atteikumu var izmantot cilvēki kuriem ir grūti kādam atteikt, un kuri parasti visam piekrīt gandrīz automātiski. Šādi cilvēki bieži šaubās par savu taisnību un tiem ir tendence uz bezgalīgu savas rīcības analīzi.
Atliktais atteikums ļauj apdomāt situāciju un nepieciešamības gadījumā griezties pie draugiem pēc padoma. Šī atteikuma jēga ir tajā, ka jūs nesakiet “nē” uzreiz, bet gan palūdziet laiku lēmuma pieņemšanai. Tas savukārt ļauj nodrošināties pret neapdomātu rīcību.
Šāds atteikums varētu skanēt aptuveni šādi: “Es jums nevaru tagad atbildēt, jo neatceros savus plānus. Iespējams ka šajā dienā man ir sarunāta kāda tikšanās. Man ir jāpaskatās savs plānotājs lai to noskaidrotu.” vai arī “Man ir jāpakonsultējas ar ģimeni” vai “Man ir jāpadomā. Es jums atbildēšu vēlāk”. Šādi var atteikt uzstājīgiem un parasti atteikumu nepieņemošiem cilvēkiem.

5. Kompromisa atteikums
Šādu atteikumu var saukt par daļēju atteikumu vai ja vēlaties – par pusatteikumu. Ja vēlaties cilvēkam palīdzēt, bet ne pilnībā izpildīt viņa lūgumu, bet tikai daļēji, tikai to kas jums liekas reāli izdarāms, tādā gadījumā jums ir precīzi jānorāda ko jūs palīdzēsiet un ko nepalīdzēsiet. Nu piemēram: “Es varu aizvest tavu bērnu līdz skolai, bet lai viņš 8 jau ir gatavs. ” vai “Es varu tev palīdzēt ar dzīvokļa remontu, bet tikai sestdienās no 12:00 līdz 16:00”. Ja lūdzēju šādi jūsu noteikumi neapmierina, jūs ar mierīgu sirdi varat viņam atteikt.

6. Diplomātiskais atteikums
Šāds atteikums ietver pieņemama risinājuma meklēšanu. Mēs atsakāmies darīt to ko nevaram vai negribam, bet tā vietā kopā ar lūdzēju meklējam problēmas risinājumu.
Piemērs: ”Es tev nevaru palīdzēt, bet man ir kāds paziņa kurš nodarbojas ar šādu jautājumu risināšanu”.
Gribās vēl tikai piebilst, ka šīs atteikuma tehnikas ir domātas tikai tādiem cilvēkiem kuri uzskata ka visi pārējie cilvēki ir radīti tikai tam lai tiem palīdzētu ar to problēmām un darbiem. Normālos apstākļos cilvēkiem ir jāpalīdz, jo jūs paši varat nonākt sarežģītās situācijās kurās jums būs jālūdz kādam palīdzība.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

11 + 4 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.