Cik bieži var un vajag mazgāties, lai nekaitētu ādai

Cik bieži var un vajag mazgāties, lai nekaitētu ādai
Mūsdienu cilvēks ir pieradis iet dušā katru dienu. Tomēr tāpat kā gadījumā ar matiem, kad pārāk bieža mazgāšana tiem kaitē, cilvēki ir sākuši uztraukties arī par to vai nav kaitīga pārāk bieža mazgāšanās. Vai mazgājoties, mēs tikai atbrīvojamies no netīrumiem un sviedriem, vai tomēr nomazgājam baktērijas, kas aizsargā mūs no slimībām?

Daudzi cilvēki mazgājas vismaz reizi dienā un pēc šo cilvēku domām tas ir higiēniski un veicina labu veselību. Ir saprotami, ka nemazgāta ķermeņa smarža nav pārāk patīkama, un gaidīt kaut ko labu no netīrumiem arī būtu muļķīgi.
No vienas puses, duša vienu vai divas reizes dienā ir visai vērtīga, jo no cilvēka ādas tiek nomazgātas baktērijas un netīrumi, ādas izdalītie tauki un atmirušās ādas šūnas. Turklāt mazgāšanās arī veicina ādas elpošanu.
Neskatoties uz visiem ieguvumiem, eksistē viedoklis, ka biežas ūdens procedūras ar ziepju vai dušas želejas izmantošanu kaitē ādā, jo kopā ar nevēlajiem mikrobiem no ādas virsmas tiek nomazgātas vērtīgā baktērijas, tiek traucēts skābju-sārmu līdzsvars un āda ātrāk izžūst, jo tiek nomazgāta to aizsargājošā tauku plēvīte, bet tas novājina ādas aizsargfunkcijas.
Lietojot ziepes, āda tiek nesaudzīgi nomazgāta, kļūst sterila un sausa, bet tas pavājina imunitāti, kas vairs nespēj pilnvērtīgi aizsargāt organismu.
Daži pētījumi pat rāda, ka bērniem, kurus pārāk bieži mazgā, rodas nosliece uz pirmā tipa cukura diabētu, kura rašanās tiek saistīta ar sliktu imūnsistēmas darbību.
Vēl kāds iemesls uztraukumam, ir šķidrie mazgāšanās līdzekļi, kuri patstāvīgi nomazgā ādas virsējo slāni, šādi traumējot ādas zonu, kura atbild par D vitamīna sintēzi. Un tā rezultātā organismā var rasties D vitamīna trūkums.
Dušā nav jābaidās iet karstā dienā, pēc baseina apmeklējuma vai sporta nodarbībām. Šādos gadījumos duša ir pat nepieciešama, jo ādas tauku un sviedru dziedzeri strādā aktīvāk nekā normālos apstākļos un dušas lietošana ir attaisnojama.
Tomēr speciālisti uzskata, ka normālos apstākļos dušā nevajadzētu iet biežāk nekā pāris reizes nedēļā, bet ikdienā aprobežoties ar lokālām higiēnas procedūrām.

Kas ir labāks? Duša vai vanna?
Salīdzinot ar vannu, duša šķiet higiēniska, jo ūdens tek virzienā no augšas uz leju, līdz aiznes sev netīrumus, kaitīgās baktērijas un dažos gadījumos arī slikto garastāvokli. Normāli lietojot dušu tiek patērēts arī mazāk ūdens, bet tas papildus vēl ietaupa arī mūsu naudu.
Tomēr ir savi plusi arī vannai. Vanna palīdz atslābināties, noņem nervozitāti un atslābina muskuļus. Neviens taču mums neliedz sākumā izbaudīt vannu un beigās mazgāšanos nobeigt ar dušu.

Avots

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

18 + 3 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.