21 veids, kā ģenerēt idejas

21 veids, kā ģenerēt idejas

Reizēm mēs jūtamies tik izsīkuši, ka šķiet ka izspiest no sevis kādu sakarīgu ideju ir teju vai neiespējami. Tomēr ko darīt tad, ja ideju ģenerēšana ir tavs darbs vai ja svaiga ideja ir vajadzīga tieši šobrīd? Kā ģenerēt idejas tad, kad tev tās vajag?

21 veids, kā ģenerēt idejas

1. Sakop telpu un darba galdu
Sakopšana saved kārtībā ne tikai telpas un darba galdu, bet arī domas. Telpu sakārtošana novērš no darba un palīdz iekustināt domas. Turklāt psihologi ir pierādījuši, ka ārējs bardaks var radīt bardaku arī cilvēka iekšējā pasaulē, un, atrodoties nekārtīgā telpā, smadzenes izjūt kaut ko līdzīgu stresam. Tāpēc ķeries klāt un sakop savu darba galdu, tas attīrīs arī tavu prātu.

2. Uzstādi termiņus
Termiņu uzstādīšana gan nav ideāls risinājums un dažas idejas galīgi nemīl, ja tās steidzina. Tomēr reizēm šī metode var izrādīties visai iedarbīga. Šī metodes galvenais plus ir tāds, ka tā liek sakoncentrēties uz mērķi un ļauj novērst uzmanību no dažādiem traucējošiem sīkumiem.

3. Līdzekļu maiņa
Tas spēj krasi izmainīt jūsu skatījumu uz problēmu. Piemēram, ja tu parasti sagatavoji skices izmantojot datoru, tad tagad pamēģini to darīt ar roku. Nomaini zīmuli pret krītiņu vai izdomā vēl ko citu.

4. Precīzi noskaidro, kur ir problēma
Reizēm mēs paši sevi vedam nepareizajā virzienā, īsti neizprotot kādam būtu jābūt rezultātam. Centies maksimāli konkrēti iedomāties pie kā tieši tu strādājat un kam būtu jāsanāk rezultātā.

5. Savāc visu nepieciešamo informāciju
Ir reizes, kad mums vienkārši pietrūkst informācijas. Savāc visus iespējamos materiālus kas attiecas uz tēmu, pie kuras tu strādā. Dažādas grāmatas, rakstus, referātus u.t.t. Reizēm pietiek to visu tikai pārskatīt vai pamanīt konkrētu faktu, lai tavās smadzenēs uzzibsnītu pareizā doma un tās sāktu strādāt.

6. Atpūties
Ir pilnīgi dabīgi, ja tu uztraucies gadījumos, kad nespēj neko izdomāt. Šādos gadījumos mēģini izvēdināt galvu, nomierināties vai pievērsties elpošanas vingrinājumiem. Pēc psihologu domām tas nostrādā pateicoties pārliecinātības pārnešanas mehānismam, jo ja mēs spējam kontrolēt kaut ko vienu, tad mēs varam visu kontrolēt arī pārējo. Tas mūs padara pārliecinātākus un noskaņo darbam.

7. Izveido prāta karti(Mind map)
Tas ir lielisks līdzeklis, kā sistematizēt informāciju un neko neaizmirst. Šādas kartes ir noderīgas arī ideju ģenerēšanai.

8. Palūdz palīdzību draugam
Ja tava iedvesma tevi ir pametusi un neparko negrib atgriezties, tu vai šajā procesā iesaistīt savus tuviniekus. Tas var būt jebkurš cilvēks un pat ir labāk, ja šis cilvēks tavā darbā neorientējas. Šādam cilvēkam būs pilnīgi objektīvs, ar stereotipiem neaizēnots un tiešs skatījums uz konkrēto problēmu.

9. Aizver acis
Dažreiz šī vienkāršā metode ir pat ļoti iedarbīga. Turklāt tā palīdz fokusēties. Vienkārši aizver acis un dažas minūtes mierīgi pasēdi.

10. Ej gulēt
Iespējams, ka tu esi pārāk noslogots un tāpēc atgulies un mēģini nosnausties. Reizēm pietiek pat ar pusstundu miega, lai tas dotu lieliskus rezultātus.

11. “Pagooglē”
“Google” var meklēt ne tikai informāciju, bet arī idejas. Savu iedvesmu tu vari atrast gan citu speciālistu rakstos, gan vienkārši kādā interesantā faktā. Pilnīgi viss var kalpot kā tavas iedvesmas katalizators.

12. Uzdod jautājumus
Pat ja tie tev šķiet muļķīgi. Nav kauns nezināt, ir kauns nepajautāt. Problēmu pilnībā var izprast tikai tad, ja tā ir kārtīgi izpētīta.

13. Ieslēdz mūziku
Mūzika var palīdzēt novērsties no ārējiem kairinājumiem. Mūzika arī iedvesmo un palīdz radīt idejas.

14. Fiziskas aktivitātes
Fiziskas aktivitātes uzlabo asinsriti un piesātina smadzenes ar skābekli. Turklāt pastaigu, skriešanas un velobraucienu laikā tu labāk varēsi koncentrēties uz domām.

15. Darbs un vēlreiz darbs
A.Einšteins ir teicis: “Ģeniāli risinājumi ir 99% darba un tikai 1% iedvesmas.” Iespējams, ka tu jau pārāk ilgi gaidi iedvesmu un ir pienācis laiks ķerties pie darba.

16. Fiksē visas idejas
Labākais veids kā palielināt ideju daudzumu ir tās nepazaudēt. Neļauj idejai aiziet un vienmēr kad tavā galvā parādās kāda ideja uzreiz pieraksti to.

17. Atturies no ideju filtrācijas
Ideju filtrācija noved pie to daudzuma samazināšanās. Pat ja kāda galvā iešāvusies ideja tev neliekas gana laba, nevajag to uzreiz atmest. Pamēģini paskatīties uz to no cita leņķa. Atteikties no kādas idejas tu vienmēr paspēsi.

18. Atrod vairāk ideju, nekā tev vajag
Ja tev vajag vienu ideju, tad atrod divas, ja tev vajag piecas, tad atrod desmit. Ja tu atradīsi vairāk idejas, tad tu varēsi no tām izvēlēties pašas labākās.

19. Radi idejas patstāvīgi
Saglabā ideju rašanās efektivitāti neatkarīgi no garastāvokļa. Piešķir tam laiku un padari to par savu ieradumu.

19. Uzstādi sev normas
Labs veids, kā saglabāt efektīvu ideju radīšanas līmeni, ir noteiktu normu uzstādīšana. Ja tu esi rakstnieks, tad uzstādi par savu mērķi rakstīt vismaz 1000 vārdus katru dienu. Ja nodarbojies ar webdizainu, tad radi jaunu dizainu katras trīs dienas vai vismaz reizi nedēļā. Konkrēti mērķi palīdz saglabāt produktivitāti.

21. Izvairies no perfekcionisma
Perfekcionisms var traucēt ideju radīšanai. Lai radītu ideju par 80% tev vajadzēs nedēļu, lai izstrādātu ideju par 90% jau veselu mēnesi, bet lai pabeigtu ideju pilnībā pat veselu gadu. Perfekcionists var iztērēt veselu gadu vienai idejai, tā vietā, lai radītu vismaz 50 idejas. Labāk radīt pēc iespējas vairāk ideju un tad pilnveidot labākās no tām.

Kādus veidus, kā ģenerēt idejas zini tu?

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

four × 2 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.