12 veidi, kā atrast brīvo laiku

12 veidi, kā atrast brīvo laiku

Tev katastrofāli pietrūkst laika sev? Tu sastādi dienas darāmo darbu sarakstu, bet dienas beigās nevari atzīmēt šos darbus kā padarītus? Tev šķiet, ka laiks burtiski bēg no tevis? Lasiet 12 veidus, kā atrast brīvo laiku un ieviest kārtību haosā, kuru tu sauc par savu dzīvi!

12 veidi, kā atrast brīvo laiku un uzspēt visu laikā!

1. Pārtraukums
Izdali sev stundu, vai vairāk laika, kura laikā tu nepārslēgsieties uz kaut kādiem citiem uzdevumiem. Izmanto šo laiku, lai izpildītu mazsvarīgākos vai steidzīgākos darbus. Kā zināms koncentrēšanās uz kādu vienu darbu, ir daudz efektīvāka nekā, ja veicam(mēģinām veikt) vienlaicīgi divus vai vairāk darbus. Kad tava uzmanība ir izkaisīta uz vairākiem darbiem, tu nespēj paveikt labi nevienu no tiem.

2. Darāmo darbu saraksts
Tā vietā, lai veiktu savu tekošos darbus, sastādi sarakstu ar tiem darbiem kurus agrāk tu agrāk neesi veicis, bet kuri būs jāizdara un kuriem tu nevari izdalīt laiku. Neizmirstiet iekļaut šajā sarakstā arī tos darbus, kurus tu jau dari, bet dari to ļoti neregulāri. Tagad sadali visus šos darbus 4 kategorijās:

Svarīgi un steidzami
Svarīgi, bet ne steidzami
Nesvarīgi, bet steidzami
Nesvarīgi un nav steidzīgi

Tagad tev ir saraksts ar svarīgiem, un ne tik ļoti svarīgiem darbiem. Tagad tev atliek tikai izdalīt šiem darbiem laiku pēc to prioritātes tev.

3. Izanalizē savu dienas kārtību
Paskaties kur reāli aiziet tavs laiks. Tie ir sociālie tīkli, ceļš uz darbu un no darba, sarunas ar kolēģiem? Sastādi savu darbību sarakstu un norādi tām patērēto laiku. Tas tev ļaus saprast no kā var atteikties svarīgāku lietu dēļ.

4. Grafiks
Paņemt savu svarīgo darbu sarakstu un saplāno šos darbus vienai nedēļai uz priekšu. Nesamazini to laika apjomu kurš tev ir vajadzīgs, lai šos darbus izdarītu, citādi tu atkal cietīsiet no laika trūkuma. Iekļauj šajā sarakstā visu, kas tev ir jādara un tad sāciet rīkoties.

5. Apvieno
Paskatieties kādi darbi tev aizņem visvairāk laika un padomā kā tu tos varētu apvienot. Piemēram: Ja tu katru dienu stundu tērējat mājokļa uzkopšanai, padomā vai nav labāk tam atvēlēt vienu veselu dienu, ne stundu katru dienu. Darbi, kurus mēs izdarām uzreiz aizņem mazāk laika, nekā, ja mēs tos izstiepjam pa vairākām dienām.

6. Pārskati savu rutīnu
Izanalizē savu dzīvi un pārdomā vai tiešām tevi viss tajā apmierina. Kas notiktu, ja tu pieceltos 10 minūtes agrāk un nobaudītu tasīti kafijas pirms savas tik saspringtās dienas? Vai varbūt ir vērts iet vēl tālāk, un celties 30 minūtes ātrāk, lai sāktu dienu ar meditāciju, kas pēc daudzu domām ir labākais veids, kā iesākt dienu.

7. Saki “Nē”
Iemācies pateikt “nē” tām lietām, kuras tu negribi darīt, lietām kuras tev nav jādara vai lietām kuras tu kaut kāda iemesla dēļ nespēj darīt. Ja tu piekritīsit visam ko tev uzspiedīs, tas aizņems visu tavu brīvo laiku. Esi gatavs to aizstāvēt.

8. Izmanto “3 darbu likumu”
Sastādiet savu dienas darbu sarakstu, bet izdali no tā tikai trīs pašus svarīgākos darbus. Pārliecinies, ka tev ir pietiekoši daudz laika, lai tos paveiktu un vairāk neko neplāno. Motivācijas saglabāšanai nav nekā sliktāka, kā redzēt milzīgu darāmo darbu sarakstu un saprast, ka laika to paveikšanai tev vienkārši nav.

9. Izdari pašu grūtāko
Izvēlies pašu lielāko vai sarežģītāko darbu un sāc tieši ar to. Lielākā daļa cilvēku pieļauj kļūdu sākot darbu  ar mazajiem uzdevumiem, bet lielākos darbus atliekot uz vēlāku laiku. Parasti dienas beigās cilvēki jau ir tā noguruši, ka paveikt citus lielus darbus tiem vairs vienkārši nav pa spēkam, bet paveikt mazu darbiņu ir iespējams pat pašas smagākās dienas beigās.

10. Deleģē
Izmanto tev pieejamo darba spēku. Atdod daļu savu darba citiem. Tas attiecas uz ne tikai uz darbu, bet arī mājām. Izdali darbus uz visiem ģimenes locekļiem un lielā mājas uzkopšana tiks paveikta daudz ātrāk.

11. Atslēdzies
Ja tu tiešām esi aizņemts vai tev ir jāsteidz pabeigt darbu laikā, iemācies atslēgt internetu un telefonu tā, lai neviens tev netraucē. Pretējā gadījumā pastāv risks, ka tevi novērsīs kāds “svarīgs” zvans vai informācijas meklēšana internetā un savu darbu tu tā arī nepaveiksi.

12. Pusdienu pārtraukums
Ņem uz darbu gatavus, mājās sagatavotus ēdienus un sarīko sev pilnvērtīgu pusdienas atpūtu. Pēc ēšanas ir ieteicams arī nedaudz pastaigāties. Pastaigas laikā tu varēsi novērtēt kā paiet tava diena un kā optimizēt savus vēl darāmos darbus.

Kādus veidus, kā atrast brīvo laiku zini tu?

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

5 × 1 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.