Kā uzstādīt mērķus

Kā uzstādīt mērķus
Gadi nepielūdzami paiet un ar laiku tu esi sācis vilties savā pelēcīgajā un nepiepildītajā dzīvē? Viss varētu būt savādāk, ja vien tev būtu īsti un precīzi mērķi uz kuriem tiekties.

Pareizs mērķu uzstādījums ir atslēga uz taviem panākumiem un izaugsmi. Ja tev nav uzstādītu noteiktu mērķu, tu tikai peldēsi pa straumei un tikai retums sasniegsi kaut ko vērā ņemamu.
Tavi mērķi ir kā bāka, kas palīdz tev virzīties pareizā virzienā. Neatkarīgi no tā uz kuru pusi ved tavs ceļš, mērķa uzstādīšanai ir jābūt būt tava ceļa sākuma punktam.

Kā uzstādīt mērķus?

Ar ko sākt?
Sadali savus mērķus pa kategorijām. Turklāt tu vari izvēlēties jebkādas mērķu kategorijas. Patiesībā, ja tu nevēlies, tu pat vari tos nedalīt kategorijās. Tomēr ja to sadalīsi mērķus pēc savas dzīves jomām, tas tev ļaus strādāt ar to katru atsevišķi un balansēt starp tiem. Šādi tu nepalaidīsi garām citas nozīmīgas lietas.

Daži kategoriju piemēri:
Mērķi kas attiecas uz ģimeni.
Mērķi kas attiecas uz veselību.
Mērķi kas attiecas uz karjeru.
Mērķi kas attiecas uz labklājību.
Mērķi kas attiecas uz hobijiem.

Šādu mērķu kategoriju var būt salīdzinoši daudz un katram šis komplekts būs nedaudz savādāks.

Izdomā ko tu vēlies
Tavi lēmumi par to ko tu vēlies sasniegt, par to kas tu gribi būt vai par to, ko tu vēlies iegūt, spēlē galveno lomu mērķu uzstādīšanā. Taviem mērķiem ir jāattiecas tikai uz tevi, tiem ir jābūt personīgiem un individuāliem. Šiem mērķiem ir jābūt tādiem kādus tu tos vēlies un nevis citi cilvēki( mīļotais cilvēks, draugi, vai ģimene).

Pieraksti savus mērķus
Apsēdies, labi padomā un pierakstiet savus mērķus. Šāda mērķu saraksta izveidošana dos sākuma grūdienu mērķu sasniegšanas procesam. Šādi savus mērķus fiksējot, tu arī vairs tos neaizmirsīsi, jo ja mēs kaut ko pierakstām, tad parasti mēs to arī labāk atceramies.

Nosaki savu mērķu piepildīšanas termiņus
Tad kad esi savus mērķus uzrakstījis, uzstādi arī katra mērķa sasniegšanas termiņu. Izvēlies kad tu tos vēlies sasniegt. Piemēram, pēc nedēļas, mēneša, gada, diviem, pieciem vai desmit gadiem.

Sadali savus mērķus
Viens no iemesliem kāpēc cilvēkiem neizdodas sasniegt iecerēto un kāpēc tie bieži atliek mērķu sasniegšanai nepieciešamo lēmumu pieņemšanu, pēc tam kad tie ir pierakstīti, ir tāds, ka cilvēki jūtas pārslogoti un nezina kā sākt.
Izvēlies četrus tev visnozīmīgākos mērķus, kurus tu vēlies sasniegt nākamā gada laikā.
Ja tu savus mērķus sadalīji pa kategorijām, izvēlies četrus mērķus no katras kategorijas.

Zini iemeslus, kāpēc tu vēlies šos mērķus sasniegt
Ir ļoti svarīgi zināt iemeslus, kāpēc tu vēlies šos mērķus sasniegt. Pārskati visus savus četrus mērķus un noskaidro kāpēc tu tos vēlies sasniegt. Ja tie tiešām būs tavi mērķi un nevis radušies kāda cita cilvēka ietekmē, tad tev šos iemeslus būs viegli atrast.

Pieraksti savus plānus un stratēģijas kā mērķus sasniegt
Plānošana un sagatavošanās ir nepieciešama mērķu uzstādīšanai. Laicīgi sastādi plānu mērķu sasniegšanai un nosaki prioritātes.
Padomā par to kādas zināšanas tev būs vajadzīgas un kā tu šīs zināšanas vari iegūt. Fokusējies uz darbībām un izskati visus iespējamos variantus kā uzstādīto sasniegt. Dažādi cilvēki izvēlas dažādas stratēģijas, vieni sākumā sastāda plānu mērķa sasniegšanai, kamēr citi sāk rīkoties un tad plāno nākamos soļus.

Sāc rīkoties
Disciplinē sevi un katru dienu dariet kaut ko tādu kas tevi tuvina tavam mērķim. Disciplīna tev palīdzēs arī nezaudēt motivāciju un piepildīt uzsākto. Apzinies arī cenu kas būs jāmaksā par mērķa piepildīšanu, pieņem to un rīkojies neskatoties uz to ka kādu laiku tu just diskomfortu.
Ļoti svarīgi ir rīkoties katru dienu un katru dienu spert kaut nelielu, bet tomēr soli uz priekšu. Kaut par centimetru vai pat tikai pa milimetru, bet pavirzies uz priekšu tuvāk savam mērķim. Katru vakaru pieraksti, ko pa dienu esi paveicis mērķa sasniegšanai. Tas tev palīdzēs sasniegt iecerēto.

Novērtē rezultātu
Esi izpildījis kādu sava saraksta punktu? Tas ir lieliski! Izsvītro to un nosvini šo savu nelielo uzvaru un tad atkal pievieno sarakstam jaunu mērķi. Patstāvīgi papildini savu mērķu sarakstu. Tu prati izveidot stratēģiju, kura darbojās, tu prati sasniegt savus agrākos mērķus un tu sasniegsi arī jaunos mērķus.

One thought on “Kā uzstādīt mērķus

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

16 + 7 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.