8 biežākās kļūdas lietojot pretsāpju zāles

Lielākā daļa cilvēku laiku pa laikam lieto pretsāpju medikamentus. Tomēr vai mēs tos lietojam pareizi? Lasiet par 9 biežākajām kļūdām lietojot pretsāpju medikamentus.

1. Pārdozēšana
Lietojot zāles tādā daudzumā kādu jums ir noteicis ārsts, garantē ka tiks panākta maksimāla efektivitāte un minimāls kaitējum veselībai. Devas palielināšana nepaātrinās sāpju remdēšanu, toties veicinās blakus efektu veidošanos. Lai zāles iedarbotos, ir jāpaiet zināmam laikam, tāpēc nevajadzētu gaidīt ka zāles sniegs tūlītēju efektu. Jautājiet ārstam ko darīt gadījumā ja zāles neiedarbojas, un kāda ir zāļu maksimālā pieļaujamā deva. Tāpat nedrīkst vienlaicīgi lietot dažādus pretsāpju medikamentus.
2. Neuzmanība
Daudzi cilvēki lietojot dažādas zāle, tajā skaitā arī pretsāpju pat neatceras to nosaukumu. Šāda nolaidība var izspēlēt ar jums nelāgu joku jo daudzās dažādu nosaukumu zālēs tiek izmantota viena aktīvā viela. Un šādi ka jūs no sākuma uzņemat vienas zāles, bet pēc brīža citas ir augsts pārdozēšanas risks.

3. Alkohols
Pretsāpju medikamenti nav savienojami ar alkoholu, tāpēc ka tie pastiprina viens otra iedarbību. Un šis attiecas ne tikai uz stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem tādiem kā degvīns vai konjaks, bet arī uz vīnu, alu un dažādiem alkoholiskajiem kokteiļiem. Esiet uzmanīgi, nekad nelietojiet alkoholu kopā ar zālēm.

4. Zāļu savstarpēja mijiedarbība
Pirms ieņemat kādas zāles, atceraties kādas vēl zāles, tautas medicīnas līdzekļus vai uztura bagātinātājus jūs šobrīd lietojiet. Viss ko jūs vēl lietojat var mijiedarboties ar pretsāpju zālēm un palielināt blakusefektu rašanās risku. Tāpēc ja lietojat vēl citas zāles, konsultējatis ar ārstu.

5. Neiederīga labsirdība
Diemžēl daudzi cilvēki labu gribēdami bieži savās zālēs ar saviem tuviniekiem, draugiem un kolēģiem. Tomēr tas ir absolūti nepareizi. Ja jums der tāds vai cits pretsāpju medikaments tad tas vēl nenozīmē ka šīs zāles derēs arī jūsu draugam vai kolēģim. Jūs neziniet kāds šī cilvēka veselības stāvoklis, un tā vietā lai palīdzētu, jūs viņam varat kaitēt. Tāpēc nākamreiz kad gribēsiet dalīties ar savām zālēm, nopietni padomājiet par to kādas sekas tas varētu radīt.

6. Pašpārliecinātība
Izlasīt un uzreiz saprast kādu zāļu lietošanas instrukciju var nebūt nemaz tik viegli. Ja jums rodas grūtības saprast kas tieši ir rakstīts lietošanas instrukcijā un vai tās tiešām jums ir piemērotas, vienmēr varat konsultēties pie aptiekā strādājošajiem farmaceitiem. Ja arī viņi nespēj jums palīdzēt, konsultējaties ar savu ģimenes ārstu.

7. Beidzies zāļu derīguma termiņš
Katram medikamentam ir savs noteikts derīguma termiņš pēc kura beigšanās tās ne tikai var vairāk neiedarboties, bet pat var arī kaitēt. Tāpēc pirms jebkuru zāļu lietošanas pievērsiet uzmanību šo zāļu derīguma termiņam, un pat ja kopš zāļu derīguma termiņa beigām ir pagājis tikai mēnesis, labāk tomēr šīs zāles nelietot.

8. Tablešu dalīšana mazākās daļās
Lai zāles iedarbotos, tā ir jālieto tieši tādā veidā kādas tās tika izgatavotas. Dalīt drīkst tikai tās tabletes uz kurām ir norādīta speciāla dalīšanas līnija. Ja šādas dalīšanas līnijas nav, šādas tabletes dalīt nedrīkst. Izņēmums var būt tikai tāds gadījums ja jums tā ir norādījis ārsts.

One thought on “8 biežākās kļūdas lietojot pretsāpju zāles

  1. Katram medikamentam ir savs noteikts derīguma termiņš pēc kura beigšanās tās ne tikai var vairāk neiedarboties, bet pat var arī kaitēt.
    Absolūti lielāko daļu medikamentus var droši lietot vēl ilgi pēc derīguma termiņa. The study revealed that “90 percent of more than 100 drugs, both prescription and over-the-counter, were perfectly good to use even 15 years after the expiration date,” retaining most of their original potency.

    Read more: http://newsinfo.inquirer.net/29843/do-drugs-really-expire#ixzz3KTlxm6o2
    Follow us: @inquirerdotnet on Twitter | inquirerdotnet on Facebook

    http://edition.cnn.com/2012/10/08/health/throwing-away-expired-meds/

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

19 − 7 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.