5 iemesli kāpēc ir vērtīgi lasīt grāmatas

 


Cilvēki kuri mīl lasīt vairāk nekā tikai ziņas vai žurnālus atšķiras no cilvēkiem kuri lasīt nemīl. Šīs atšķirības ne vienmēr ir ļoti izteiktas, bet psihologi un citi zinātnieki jau sen ir noskaidrojuši ka lasīt ir ļoti vērtīgi. Daudziem cilvēkiem kuri lasa šie iemesli liksies paši par sevi saprotami, tomēr ticiet vai nē, bet tālu ne visi cilvēki šo vērtību izprot.


Tātad kādi tad ir šie pieci galvenie iemesli kāpēc ir vērtīgi lasīt?

1. Palielinās vārdu krājums
Spēja izteikt savu domu ar vārdiem nav mums dota no dzimšanas. Izvēlēties piemērotāko, vislabāk domas jēgu attēlojošo vārdu no vairākiem līdzīgiem terminiem nav vienkāršs uzdevums. Ja runātājs nespēj saprotami pastāstīt ko tas vēlas pateikt, tad klausītāji visticamāk viņu arī nesapratīs, un viņa viedokli nenovērtēs, pat ja tas sevī slēpa kādu vērtīgu domu graudu. Toties gluda runa kura sastāv no pareiziem, labi izvēlētiem vārdiem nevienu neatstās neizpratnē par teiktā jēgu. Bez tam lasīšana veicina arī cilvēka gramatikas kļūdu skaita samazināšanos. Jo ja jūs vairākus desmitus, vai simtus reižu izlasiet kādu vārdu, tas noteikti paliek atmiņā un rakstot jūs vairs tajā nekļūdīsieties.

2. Uzlabojas komunikācija ar cilvēkiem
Daži cilvēki lasīt mīlētājus iedomājas kā ļoti kautrīgu grāmatu tārpu ar biezām brillēm. Tomēr realitātē tas tā nebūt nav, lielākā daļa cilvēku kuri mīl lasīt savās komunikācijas spējās pārspēj ne vienu vien ne lasītāju. Un atkal jāsaka ka šeit ļoti palīdz liels vārdu krājums.

3. Pārliecība par sevi
Nokļūstot situācijā kurā ir nepieciešams pierādīt savu viedokli, cilvēks kurš mīl lasīt drīzāk panāks savu, nekā nelasošs cilvēks. Erudīcija un konkrētā priekšmeta pārzināšana padara cilvēkus paliecinātākus.

4. Lasīšana palīdz novērst domas
Jeb citiem vārdiem, lasīšana reizēm var kalpot kā labs līdzeklis lai pārvarētu stresu. Novirzi domas dodoties kāda rakstnieka fantāzijas pasaulē, un skat, paša personīgā problēma vairs nebūt nešķiet tik sarežģīta. Psihologi bieži iesaka lasīšanu cilvēkiem, kuri ir pārāk sakoncentrējušies uz kaut kādām problēmām. Bez tam, laiks lasot paskrien vēja spārniem, lieliski palīdz pārciest ilgstošu gaidīšanu.

5. Lasīšana attīsta atmiņu
Nepieciešamība izsakot sižeta līnijai, atcerēties literāra darba varoņu vārdus, kuri dažos darbos var būt pat ļoti daudz. Vai vajadzība ievērot un atcerēties dažādus pirmajā brīdī it kā nenozīmīgus sīkumus sekmē domāšanas un atmiņas uzlabošanos.

One thought on “5 iemesli kāpēc ir vērtīgi lasīt grāmatas

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

nineteen − 6 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.