13 fakti no saskarsmes psiholoģijas

13 fakti no saskarsmes psiholoģijas kuri var noderēt jums ikdienā.

Psihologu novērojumi ir parādījuši ka personīgu kontaktu laikā sarunas biedri nespēj skatīties viens uz otru nepārtraukti, bet gan tikai aptuveni 60% no kopējā laika. Tomēr ir divi izņēmumi kad acu kontakts var pārsniegt šo laiku. Un tie ir kad viens uz otru skatās iemīlējušies cilvēki, un otrais izņēmums attiecas uz diviem viens pret otru agresīvi noskaņotiem cilvēkiem. Tāpēc ja mazpazīstams cilvēks skatās uz jums pārāk ilgi un neatlaidīgi, visticamāk tas runā par slēptu agresiju.

Vizuālā kontakta ilgums ir atkarīgs no attāluma starp sarunu biedriem. Jo attālums ir lielāks, jo ilgāks acu kontakts ir iespējams. Tāpēc komunikācija būs efektīvāk ja partneri sēdēs katrs savā galda pusē. Šajā gadījumā attālumu kompensēs ilgstošāks acu kontakts.

Sievietes ilgāk skatās uz tiem kas viņām ir simpātisks, bet vīrieši uz tiem kuri tiem simpatizē. Kā rāda novērojumi sievietes biežāk kā vīrieši izmanto tiešu skatienu, un tāpēc tās atšķirībā no vīriešiem, ciešu skatienu mazāk uztver kā draudu. Pat otrādi, šādu skatu sievietes uztver kā interesi un vēlmi nodibināt kontaktu. Kaut ne vienmēr un ne visus šādus skatus sievietes uztver pozitīvi, daudz kas ir atkarīgs arī no paša cilvēka.

Nevajag domāt ka tiešs skatiens liecina par godīgumu un atvērtību. Melot protošs cilvēks var fiksēt savu skatienu uz sarunu biedra acīm, kā arī kontrolēt savas rokas neļaujot tām tuvoties sejai. Tomēr ja melis nav tik ļoti trenēts, piemēram bērns, tad meli ir viegli konstatējami. Rokas tā vien sniedzas pie sejas, aizsedzot degunu un muti, bet acis šaudās uz visām pusēm.

Acu zīlīšu paplašināšanās un sašaurināšanās nav kontrolējama, un tieši tāpēc šī ir pazīme par kuru var spriest par partnera ieinteresētību. Acu zīlīšu paplašināšanās stāsta ka partneris jūsos ir ieinteresēts, zīlīšu sašaurināšanās runā par naidīgumu. Tomēr šādas pazīmes ir jānovēro kopainā, jo acu zīlītes mēdz mainīt savu izmēru arī atkarībā no apgaismojuma. Spilgtā apgaismojumā acu zīlītes normāli ir šauras, bet sliktā apgaismojumā zīlītes paplašinās.

Neirolingvistiskās programmēšanas teorija stāsta par to ka pēc cilvēka acu kustībām ir iespējams noteikt kādi tēli veidojas cilvēka apziņā, un ar ko cilvēks pašreiz ir aizņemts: izdomā vai atceras.

Ja cilvēks skatās virzienā pa kreisi un uz augšu, visticamāk tas ir iegremdējies vizuālās atmiņās. Šādu skatu var novērot cilvēkiem kuriem lūdz atbildēt kā izskatās kāds priekšmets.

Skatiens kurš ir vērsts pa labi un uz augšu liecina par vizuālu konstruēšanu. Šādi cilvēks cenšas iedomāties ko tādu ko nekad nav redzējis.

Skatiens pa kreisi liecina par dzirdes atmiņām. Piemēram cenšas atminēties ģitāras skaņas. Ja skatiens ir vērsts pa labi, tas liecinot par skaņu konstruēšanu. Piemēram mēģinājumu iedomāties kā runā citplanētieši.

Skatiens kas vērsts pa kreisi un uz leju liecina par iekšēju sarunu ar sevi.

Skatiens kurš ir vērsts pa labi un uz leju, vai vienkārši uz leju liecina ka cilvēks liecina par kinestētisku iedomu. Piemēram emocionālo un taustes. Šādi cilvēks iedomājas sajūtas par siltu un mīkstu gultu no kuras nesen izlīdis.

Kreiļiem šīs pazīmes ir pretējas.

Spēja nepiespiesti un nemanāmi vērot sarunu biedra acis un analizēt to sniegtos rezultātus dos jums nenovērtējamu palīdzību gan ikdienas sarunās, gan darījumu kontaktos.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

8 + six =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.