10 iemesli, kāpēc pazūd oža

10 iemesli, kāpēc pazūd oža

Ja cilvēks zaudē savu ožas sajūtu, tas izmaina dzīvi ne uz to labāko pusi. Pasaule zaudē lielu daļu savas burvības, pazūd miljoniem smaržu un garšu. Tomēr kāpēc tā notiek? Kāpēc pazūd oža un kādi, ir biežākie ožas pazušanas iemesli?

Spēja sajust smaržas ir pierasta un neatņemama cilvēka fizioloģijas īpašība. Bez spējas sajust smaržas pazūd ļoti daudz no tā, ko mēs pirms tam uzskatījām, kā pašu par sevi saprotamu. Ožas sajūtas asums pat veseliem cilvēkiem mēdz būt dažāds – tas ir atkarīgs no tādiem cilvēka fizioloģijas parametriem kā vecums un hormonālais stāvoklis. Ožas traucējumi vienmēr ir saistīti ar kādu organisma pataloģiju. Ja jūs zaudējat ožas sajūtu, tas nozīmē, ka jūsu organismam ir kāda problēma. Un ir svarīgi šo problēmu pareizi noteikti, bet to ne vienmēr ir iespējams izdarīt patstāvīgi un bez ārsta palīdzības.

Kvantitatīvi un kvalitatīvi ožas traucējumi
Ožas traucējumi mēdz būt kvantitatīvi vai kvalitatīvi. Pie kvantitatīvajām pataloģijām attiecas paaugstināta jūtība pret smaržām, pazemināta spēja sajust smaržas un pilnīga nespēja sajust smaržas. Pie kvalitatīvajām pataloģijām pieder neesošu(mirāžas) smaržu sajušana, izkropļota smaržu sajušana un nespēja sajust smaržu, neredzot smaržas avotu. Tomēr visbiežāk cilvēkus nomoka tieši kvantitatīvi smaržas traucējumi, un visvairāk, tieši pazemināta vai pilnīga nespēja sajust smaržas. Lai gūtu priekšstatu kā tas ir, pietiks ja atcerēsieties savas pēdējās iesnas, kad smaržas nebija iespējams sajust vispār, vai tās bija ļoti, ļoti vāji izteiktas. Tiesa ne vienmēr iesnas ir tās, kas ir vainojamas pie ožas traucējumiem.

Kāpēc pazūd oža
Eksistē vismaz desmit pilnīgas vai daļējas ožas sajūtas zaudēšanas iemesli.

1. Iedzimti ožas sajūtas traucējumi, piemēram, Kallmanna sindroms  kad nav attīstīti atbilstošie receptori.

2. Iekaisuma procesi deguna un kakla kanālā. Parasti tās ir iesnu izsauktas izmaiņas deguna kanālā. Šajā gadījumā notiek gļotādas tūska, deguna eju nosprostojums, un ožas epitēlija praktiski pārstāj darboties. Gripa var pasliktināt situāciju un ožas epitēliju daļēji iznīcināt. Pēc slimības tie atjaunojas, bet ja gripas mēdz būt bieži tad ne pilnībā. Šādu problēmu var izsaukt arī ilgstoši lietoti pret iesnu līdzekļi, kuri sašaurina asinsvadus.

3. Alerģija ar iesnām, un īpaši ar alerģiskiem bipolipiem var izsaukt ožas sajūtas zaudēšanu, dažreiz ilgstošu.

4. Pie ožas sajūtas zaudēšanas dažreiz mēdz būt vainīgas dažādas ķīmiskas vielas, kas iedarbojas uz neiroepitēliju. Īpaši šādi riskē smēķētāji(arī narkomāni) un cilvēki, kuri strādā ar indīgām vielām piesārņotā atmosfērā.

5. Arī deguna traumas bieži izraisa ožas zaudēšana Šādi traucējumi tiek izaukti ar iekaisumu vai pagaidu epitēlija bojājumu. Šāda trauma var būt arī ķirurģiska operācija.

6. Galvas smadzeņu trauma, īpaši pieres un pakauša rajonos ir spējīgas traumēt ožas nervu.

7. Audzējs degunā var nosprostot deguna eju, un tādējādi tiek zaudēta smaržas sajūta.

8. Uz ožu atstāj iespaidu arī smadzeņu audzēji, kuri var bloķēt nervu ceļus, kas noraida signālus uz smadzeņu analizējošajiem centriem.

9. Uz ožu var atstāt iespaidu dažādi medikamenti. Piemēram, atsevišķas asinsspiediena samazināšanai domātas zāles var izraisīt smaržas sajūtas pavājināšanos. Pēc šo zāļu lietošanas pārtraukšanas oža parasti atjaunojas.

10. Eksistē plaša dažādu saslimšanu grupa, kas var izraisīt smaržas sajūtas zudumu. Pie šādām slimībām attiecas Addisona slimība, cistiskā fibroze, agra izkaisītās sklerozes stadija  , Parkinsona slimība, cukura diabēts,  aknu nepietiekamība, avitaminoze un citas.

Ko darīt?
Ja pamanāt ka ožas sajūta pavājinās vai tiek zaudēta, galvenais ir nekrist panikā, bet mēģināt saprast kāpēc tas tā notiek. No sākuma izslēdziet iesnas(tajā skaitā arī alerģiskas). Ja ar degunu viss it kā ir kārtībā, pārliecinieties, ka jūs nav skārusi kāda vīrusu izraisīta slimība(piemēram gripa), ne vienmēr tas ir skaidrs uzreiz. Ja ožas sajūta ir zaudēta dēļ saaukstēšanās, gripas, iekaisuma vai traumas dēļ, tad lai oža atjaunotos nekas īpaši nav jādara, ožas sajūta atjaunosies tiklīdz jūs būsiet atveseļojies. Saaukstēšanās gadījumā ožas atgūšanu var paātrināt ar citrona un mentola inhalāciju palīdzību. Parasti pietiek ar 5 šādām procedūrām. Ja ožas pazušanā nav vainojams neviens no nosauktajiem iemesliem, tad ir jāgriežas pie ģimenes ārsta, lai tas jūs nosūta pie atbilstošiem speciālistiem.

Vecuma īpatnības
Viens no biežākiem ožas sajūtas pavājināšanās iemesliem ir vecums. Padzīvojoši cilvēki var zaudēt spēju sajust smaržas dēļ vecuma izraisītas, atbilstošu nervu centru funkcionalitātes pasliktināšanās dēļ. Parasti vecuma izraisīta ožas sajūtas pavājināšanās izsauc arī garšas sajūtas uztveres pasliktināšanos.

Ožas sajūtas tests
Ja jūs šaubāties par savu spēju sajust smaržas, tad variet veikt nelielu testu. Pēc kārtas paostiet degvīnu, baldriānu un ziepes. Ja spējat visas smaržas normāli atšķirt, tad jūsu ožas sajūta ir normas robežās. Sarežģītāks tests – mēģiniet atšķir cukura smaržu no sāls smaržas. Ja arī ar šo testu viss ir kārtībā, mēģiniet vēl sarežģītāku testu: nolieciet savā priekšā smaržas, sīpolu, šokolādi, šķīstošo kafiju, šķīdinātāju un nodzisušu sērkociņu. Aizveriet acis un palūdziet, lai kāds paņem no šī komplekta trīs nejauši izvēlētas lietas un pēc kārtas tuvina tās jūsu degunam. Ja spējat šīs smaržas pareizi atšķirt, tad ziniet, ka ar jūsu ožu viss ir kārtībā.

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

four − one =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.