Kā novest iesākto līdz galam

Ja nekādi nespējat izkļūt no miljons nepadarītu darbu jūras. Ja mēdzat atlikt darbus līdz pēdējam brīdim, iespējams jums ir jāizlasa šis raksts lai saprastu kā novest iesākto līdz galam.

1. Sastādiet darbu sarakstu.
Paņemiet pildspalvu un papīru, atverat programmu datorā, vai aplikāciju telefonā un tūlīt pat sastādiet visu to darāmo lietu sarakstu kas tā uz jums spiež un kuras ir jāizdara. Uz 10 minūtēm novērsieties, atslābinieties, visas tās lietas kuras jūs satrauca taču jau ir uzrakstītas. Atgriezieties pie darāmo lietu saraksta, kritiski to pārlasiet. Vai ir kāds iemesls kāpēc jūs nevarat kādu no šiem darbiem paveikt līdz galam?

2. Izsvītrojiet nevajadzīgo.
Izlasiet sarakstu vēlreiz. Padomājiet. Vai šīs grāmatas kuras es vēlos izlasīt tiešām palīdzēs man darbā? Izsvītrojiet no saraksta tās lietas kuras nav lietderīgas. Tā vietā labāk tērējiet laiku kam lietderīgam.

3. Divu minūšu noteikums.
Laika vadībā ir tāds princips – “Divu minūšu noteikums”, kurš skan šādi: darbi kuri aizņem ne vairāk par 2 – 5 minūtēm it jāizpilda uzreiz, un uzreiz arī jāizsvītro. Sakārtot grāmatu plauktu, salikt netīrās drēbes veļas mašīnā aizņems ne vairāk kā piecas, vai maksimums 10 minūtes. Iedomājaties, ir pagājušas tikai 30 minūtes, bet jums jau ir izpildīti no 5 – 10 darbiem.

4. Nepatīkamie darbi no rīta.
Iezīmējiet ar zaļu marķieri tos darbus kuru neizpildīšanas iemesls ir slinkums. Šie ir tie vis nepatīkamie darbi kuru izpilde vienmēr tiek atlikt līdz pēdējai minūtei. Šādus darbus vislabāk ir izdarīt no rīta. Nu piemēram, ja jums ir jāraksta kas jums ļoti neinteresants. Mēģiniet visos sīkumos iztēloties kā jūs to rakstīsiet, sakoncentrējaties un izdariet to. Visa pārejā dienas daļa tad būs jūsu, un jūs to varēsiet veltīt patīkamākām nodarbēm.

5. Sadaliet lielos darbus mazākos.
Ja jums ir jādara kāds liela apjoma darbs, bet jūs pat neziniet ar ko sākt, sadaliet to vairākos mazākos darbos, vai etapos. Jo vienkāršāk un ātrāk tiek izpildīts kāds atsevišķs posms, jo labāk. Paši iedomājaties, ko jūsu apziņa uztvers vieglāk, piecus sarežģītus un laikietilpīgus darbus, vai divdesmit vienkāršus un ātri izpildāmus darbus? Pats svarīgākais ir atgriezties pie šiem darbiem kad ir kāds brīvāks brīdis. Piemēram apgūstot jaunu svešvalodu, no rīta iemācieties jaunos vārdiņus, pa dienu apgūstiet jaunu gramatikas likumu, bet vakarā izdomājiet pāris teikumu pēc jaunā gramatikas likuma un ar jaunajiem vārdiņiem. Un iespējams, paies tik pāris mēnešu un jūs jau spēsiet tīri labi lietot jaunapgūto valodu.

6. Lieliet sevi.
Nekas tā nepriecē, un neiedvesmo kā garš izpildīto darbu saraksts. Tāpēc tiklīdz esat kādu darbu izdarījis, droši to izpildiet un noteikti palieliet sevi par to. Entuziasms pieaug ja par pārvarētajām grūtībām piešķirsiet sev kādu veicināšanas balvu, vai tas būtu kas garšīgs pie tējas, zaļā gaisma šopingam, vai kino apmeklējums.

7. Apkopojiet rezultātus.
Iedaliet sev pāris stundas reizi nedēļā, vai mēnesī, un apkopojiet rezultātus. Jūs pamanīsiet ka daudzi darbi ir paveikti līdz galam, ka ir izzuduši vairāki darbi, bet pāris lielo darbu jau ir līdz pusei pabeigti. Vēlreiz sevi palieliet, un papildiniet savu darāmo darbu sarakstu.

One thought on “Kā novest iesākto līdz galam

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

13 − four =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.