Dažas dārgākās pasaules grāmatas

Kuras ir dārgākās pasaules grāmatas

Leičestera Kodex (Codex Leicester)  
ir Leonardo Da Vinči  manuskripts. Šis darbs sastāv no 18 loksnēm kuras ir saliktas tādā veidā ka veido 72 lappušu biezu grāmatu. Šis darbs ir rakstīts īpašā Leonardo Da Vinči spoguļšifrā, un to izlasīt var tikai izmantojot spoguli. Grāmatā ir Leonardo Da Vinči pārdomas par dažādām dabas parādībām, piemēram, par to kāpēc spīd mēness, kāpēc tek upes, kā rodas pārakmeņojumi un līdzīgi. Grāmata satur arī daudz matemātisku formulu, diagrammu un zīmējumu. 1994 gadā Bils Geits  par šo darbu samaksāja 30,8 miljonus dolāru.

Henrija Lauvas Evaņģēlijs (Gospels of Henry the Lion)
Šī benediktīniešu mūku ar roku rakstītā grāmata ir uzrakstīta ap 1188 gadu, pēc Henriha Lauvas pasūtījuma. Šis darbs ietver sevī četrus evaņģēlijus, un kopā tam ir 226 lapas kuras ir noformētas unikālā romāņu stilā. Grāmatā ir arī 50 ilustrācijas. Šis manuskripts skaitās šedevrs starp 12 gadsimta manuskriptiem. 1983 gadā Sothebys izsolē manuskriptu nopirka Vācijas valdība, samaksājot par to 11,7 miljonus dolāru.

Dārgākā iespiestā grāmata ir grāmata “Amerikas putni” (The Birds of America ).
Šī grāmata ir albums ar Ziemeļamerikas putnu ilustrācijām dabīgā lielumā. Ilustrāciju autors ir amerikāņu naturālists Džons Džeims Audubons (John James Audubon). Grāmata tika drukāta daļām no 1827 līdz 1838 gadam. Pirmais šīs grāmatas izdevums kurš sastāvēja no 180 līdz 200 eksemplāriem ir bibliogrāfisks retums. Grāmata ir izdota 99 reiz 66 centimetru lielumā un šīs grāmatas ilustrācijas tika izkrāsotas ar roku. Lai apietu likumu par bezmaksas grāmatas eksemplāru sabiedriskajām bibliotēkām, uz lapām ar ilustrācijām nebija teksta. Teksta daļa pēc tam tika izdota vēlāk, to sauca Ornitoloģiskā biogrāfija(Ornithological Biography) un tā sastāvēja no pieciem sējumiem. Pavisam uz šo brīdi ir saglabājušies 119 šīs grāmatas eksemplāru. 2000 gadā Christie’s izsolē viens no šiem eksemplāriem tika pārdots par 8,8 miljoniem dolāru.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

13 − 8 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.