5 veidi, kā uzsākt sarunu ar pazīstamiem vai nepazīstamiem cilvēkiem

5 veidi, kā uzsākt sarunu
Tālu ne visi cilvēki mīl pieklājīgas sarunas par neko. Tomēr daudziem vēl lielākas grūtības sagādā sarunas uzsākšana. Ja arī tev tas mēdz sagādāt problēmas, tad tev noteikti noderēs šis raksts, kurā ir aprakstīti pieci vienkārši veidi, kā uzsākt sarunu.

1. Uzdodiet jautājumu
“Ar ko Jūs nodarbojaties?” – šis jautājums ir lielisks dažādās konferencēs, semināros un citos biznesa pasākumos. Pēc atbildes uz šo jautājumu parādās iespēja uzdot vēl citus jautājumus, piemēram: cik ilgi šis cilvēks savā nozarē strādā, cik ilgi strādā savā kompānijā, kāpēc cilvēks ir izvēlējies tieši šo kompāniju. Var uzdot jautājumus arī par klientiem, darba apstākļiem un tā tālāk un tā joprojām. Šis jautājums noder arī ceļojot pa Āzijas valstīm, kurās ir izplatīts darba kults. Piemēram, Honkonga vai Taivāna.

“Kas Jūs uz šejieni atveda?” – Jautājums ir noderīgs gan mājas, gan biznesa pasākumos. Sarunas turpināšanai izmantojiet cilvēka atbildi. Ja no cilvēka atbildes noprotams, ka tas, piemēram, vēlas atrast jaunus biznesa partnerus, tad tu vari pajautāt vai šis cilvēks jau ir ko piemērotu atradis. Kā arī padalīties ar informāciju par interesantiem pasākumiem, kuri tiek plānoti tuvākajā laikā.

“Ko Jūs šodien darījāt?” vai “Ar ko Jūs šodien nodarbojāties?” Dažreiz atbildes uz šādiem jautājumiem ir visai neinteresantas, bet dažreiz tās var atklāt kaut ko interesantu par jūsu sarunu biedru, bet tas savukārt var pavērt ceļu jauniem jautājumiem.

“Kā Jums gāja (pasākuma nosaukums)?” – Šo jautājumu viegli izmantot, ja tu zini, ka šis cilvēks šādā pasākumā ir bijis. Piemēram, ja tavs draugs vai kolēģis nesen ir atgriezies no atvaļinājuma vai kādas konferences. Izjautā viņu par šo notikumu.

“Ar ko Jūs šonedēļ nodarbosieties?” – Tā kā šis jautājums ir par to, kas vēl tikai notiks, tad labāk to ir uzdot sarunas otrā daļā. Šo jautājumu var izmantot, ja nevari izdomāt citas interesantas sarunu tēmas un ja tev vajag aizpildīt tukšumu sarunā.

Un, protams, neaizmirst, ka šādās sarunās tev var uzdot pretjautājumus un tev ir jābūt gatavam uz tiem atbildēt.

2. Izsaki komplimentu
Viens no variantiem kurš vislabāk strādās tieši sieviešu kompānijā ir aptuveni šāds: “Kāda skaista kleita! Tev lieliski piestāv! Kur tu to nopirki?”. Šādus komplimentus var teikt par frizūru, ārieni, aksesuāriem. Vēl var izmantot ko līdzīgu šim: “Tu lieliski izskaties! Esi sācis nodarboties ar sportu?” Protams, jautājuma par sportu vietā, var būt arī jautājums par to vai cilvēks ir labi atpūties vai, piemēram, par to vai ievēro diētu. Šādus komplimentus var teikt arī vīrietim.
Komplimentus, kas attiecas uz padarīto darbu var tikt izteikti gan vīriešiem, gan sievietēm. Īpaši iedarbīgi tie būs ar atvērtiem un emocionāliem cilvēkiem.

3. Apkārtnes objektu un notikumu izmantošana
Ja tu atrodies kādā konferencē vai citā vietā, kurā notiek publiskas uzstāšanās, tu vari pateikt, ka tev patika kāda runātāja uzstāšanās, norādīt kuri momenti tev šajā runā šķita visinteresantākie, un pajautāt ko par to domā tavs sarunu biedrs.
Izmanto apkārt notiekošo lai sarunā pārietu uz personīgākām tēmām, šādi radot komfortablāku atmosfēru gan sev, gan savam sarunu biedram. Vēlāk, kad abi jau esat labi parunājuši, variet pāriet uz vēl personīgākām tēmām.

4. Pajautā padomu vai lūdz palīdzību
Reizēm viens pats jautājums vai lūgums pēc nelielas palīdzības var pārveidoties par aizraujošu un auglīgu sarunu.
Piemēroti var būt jautājumi par darba tēmu. Piemēram, tu vari pateikt, ka šobrīd strādājiet pie kāda projekta un, tā kā šis cilvēks ir nozares eksperts, tu gribētu dzirdēt šī cilvēka viedokli. Pat ja tev šāda palīdzība nav īpaši vajadzīga, tu vienalga to vari palūgt. Cita cilvēka dots padoms var pavērt tādas perspektīvas, par kurām tu pat nenojauti. Šādi jautājumi labi darbojas tādēļ, ka cilvēkiem patīk palīdzēt. Palīdzēšana tiem ļauj sajusties nozīmīgākiem un dod tiem sajūtu, ka tie ir paveikuši ko noderīgu. Sajūsmas pilna atbildes reakcija to tikai pastiprina.

5. Pastāsti kaut ko par sevi.
Pastāstiet ar ko tu pēdējā laikā nodarbojies. Ko interesantu un noderīgu esi uzzinājis. Uz kādiem pasākumiem esi bijis. Un to, ko vēlies tuvākajā laikā sasniegt. Šī metode ir pretēja metodei, kurā ir jāuzdod jautājums. Šajā metodē tu pats izrādi iniciatīvu, pastāsti kaut ko par sevi, bet tas savukārt var ieinteresēt tavu sarunu biedru. Šo metodi labāk lietot gadījumos, kad tavs sarunu biedrs ir kautrīgs un, kad tu esi pārliecināts, ka šis cilvēks nesāks runāt pirmais. Vai arī tad kad cilvēks nav noreaģējis uz tavu jautājumu vai komentāru. Šādi tu it kā atļauj sev kļūt ievainojamam jo atklājot informāciju par sevi, tu sevi pakļaujat iespējamai apspriešanai un vērtēšanai. Bet, kad cilvēks redz tavu atvērtību, viņš arī pats var atbrīvoties un atvērties tev.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

twenty + 19 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.