Interesanti fakti par saules aptumsumiem

Tas ka mēs varam vērot pilnus saules aptumsumus un ka Mēness ēna ir tieši saules diska lielumā ir iespējams pateicoties kādai ļoti brīnumainai sakritībai. Saule ir 400 reizes lielāka par mēnesi, un no Zemes Saule atrodas 400 reizes tālāk par par Mēnesi

Zem ir vienīgā vieta Saules sistēmā kur ir iespējams novērot pilnīgus saules aptumsumus.

Jebkurā zemeslodes punktā saules aptumsumu var vērot vidēji vismaz vienu reizi 360 gados. Bet eksistē arī tādas vietas kur tie notiek ievērojami biežāk, piemēram ASV, Ilionoisas štatā to varēs redzēt 2017. gada 21. augustā un 2024. gada 8. aprīlī.

Mūsu gadsimta ilgākais saules aptumsums notika 2009. gada 22. jūlijā. Aptumsumu varēja vērot Indijā, Nepālā, Butānā un Ķīnā. Aptumsuma ilgums bija 6 minūtes un 29 sekundes.

Saules aptumsuma laikā, mēness ēna pa zemes virsu pārvietojas ar ātrumu 2 kilometri sekundē.

Īsi pirms saule pilnībā ir pazudusi aiz mēness, saules diska malās var redzēt parādību kas atgādina saules starus. Tas saistīts ar to ka mēness šķērso sauli paralēli, un saules gaisma atstarojas no mēness virsmas krāteriem un kalniem.

Ķīniešu Hieroglifs kurš apzīmē saules aptumsumu tulkojot nozīmē “apēst”. Senajā Ķīnā uzskatīja ka saules aptumsuma laikā saules suns ēd sauli. Tāpēc tā laikā visi Ķīnas iedzīvotāji taisīja troksni lai aizbiedētu suni.

Ķīnā ir arī atrasti vissenākie saules aptumsuma rakstiski pieminējumi, senākie no tiem ir no laika ap 1050 gadu pirms mūsu ēras.

Pasaules okeānu inerce samazina zemes griešanās ātrumu un pateicoties tam, Mēness attālinās no zemes. Zinātnieki ir aprēķinājuši ka pēc 600 miljoniem gadu mēness būs tik ļoti tālu no zemes, ka tas vairs nespēs aizklāt sauli, un Saules aptumsumu vairāk nebūs.

Visneveiksmīgākais saules aptumsumu vērotājs ir kanādiešu astronoms Dž. Kempbels. 50 gadu laikā viņš vēlējās novērot 12 dažādus Saules aptumsumus, bet visu šo aptumsum laikā debesis klāja bieza mākoņu sega.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

five × 5 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.