10 likumi, kas pierāda, ka var veiksmīgi strādāt un attīstīties arī pēc 50

10 likumi, kas pierāda, ka var veiksmīgi strādāt un attīstīties arī pēc 50
Eksistē izplatīts stereotips, ka ar vecumu mūsu profesionālās spējas samazinās. Tomēr tā nebūt nav 100% patiesība. Šobrīd daudzi zinātniski pētījumi apgalvo pretējo – ar gadiem cilvēka profesionalitāte tikai pieaug, tā kļūst dziļāka un tiek bagātināta ar pieredzi. Tāpēc nav svarīgi vai jums ir 40, 50, 60 vai pat 70 gadu, jebkurš bridis ir pietiekoši labs, lai uzsākt jaunu karjeru, sākt jaunu biznesu, atrast savu sapņu darbu vai sākt apgūt jaunu profesiju. Vajag tikai to patiesi gribēt.

Profesionalitātei nav derīguma termiņa
Ar vecumu jūsu profesionālās spējas paliek tikai labākas, tās papildina ar gadiem uzkrātā pieredze un zināšanas. Tāpēc nav nopietnu šķēršļu karjeras veidošanai arī pēc 50 gadu sasniegšanas.

Ar vecumu mācīties nebūt nav grūtāk
Lai saglabātu prāta asumu smadzenes ir jālieto.
Šo likumu apstiprina gadījums ar biofiziķi Žaku Fresko. Savu pašu nozīmīgāko atklājumu zinātnieks izdarīja 75 gadu vecumā. Viņš atklāja DNS iekšējos pašiznīcināšanās mehānismus. Tas notika pēc tam, kad viņu trīsreiz mēģināja aizsūtīt pensijā. Šobrīd zinātniekam ir 86 gadi un viņš turpina aktīvu profesionālu darbību.

Nemēģiniet sevi atkārtot un strādāt tā kā strādājāt agrāk
Pavisam nav noteikti jāmēģina saglabāt agrāko statusu, turpināt iepriekšējo karjeru. Ar gadiem un pieredzi mainās mūsu attieksme pret darbu un to kas mums darbā sagādā prieku un apmierinājumu. To noteikti ir jāņem vērā.

Neapstājieties pusceļā
Ja jums ir sapnis – realizējiet to. Pat ja tas ir ļoti attāls no jūsu iepriekšējās dzīves. Vecums pēc 50 ir pats labākais laiks lai pamēģinātu kaut ko jaunu, ķerties pie darba par kuru jūs jau sen esat sapņojis. Darbības virziena maiņa pēc 50 gadu sasniegšanas uztur tonusu. Turklāt iespēja, ka tagad jūs izvēlēsieties tādu darbu, kas jums tiešām patīk tikai pieaug.

Neeksistē tāda vecuma, kad ir par vēlu apgūt jaunu profesiju
Ja domājiet ka pēc 50 gadu sasniegšanas ir par vēlu apgūt ko jaunu, tad ziniet ka tas ir mīts. Pēdējo gadu pētījumi ir parādījuši ka dzīves pieredze padara smadzenes spējīgākas apgūt jaunu informāciju.
Kaut arī tiek uzskatīts ka ar gadiem mācīties paliek aizvien grūtāk un grūtāk, ir faktori kas uzlabo spēju mācīties. Šādi faktori ir fiziskā aktivitāte, regulāra garīga piepūle un patstāvīga jaunas informācijas uzņemšana. Citiem vārdiem, ja jūs ikdienā nodarbosieties ar fiziskām aktivitātēm, risināsiet jaunus uzdevumus un apgūsiet ko jaunu, iemācīties jaunām prasmēm nebūs grūti.

Nauda ir svarīga, bet bauda no darba ir svarīgāka
Atrodiet to kas padarīs jūs laimīgākus. Domājiet ārpus standartiem un jūs noteikti atradīsies nodarbošanos, kas jums būs piemērota.

Dzīves kvalitāte un brīvība ir svarīgāka par karjeru
Pēc 50 svarīgi ir saprast ka jāstrādā ir ar tiem ar ko jums ir labi un komfortabli. Jaunībā var ciest nepatīkamu cilvēku attaisnojot to, ka šis cilvēks ir jūsu priekšnieks, bet pēc 50 jau saproti ka dzīve ir īsa un ka nevajag to sabojāt ar cilvēkiem, kas jums nepatīk. Kontaktējaties tikai ar tiem cilvēkiem, kurus jūs cieniet un dariet tikai to, kas jums tiešām patīk.

Bezdarbība ir pašnāvības forma
Pati ideja mainīt profesiju pēc 50 gadu vecuma var likties nedaudz neapdomāta. Tomēr sākt visu no jauna vai atrast jaunu aicinājumu pēc 50 gadu vecuma ir ne tikai vienkārši iespējams, reizēm tas ir vitāli nepieciešams. Atcerieties, ka izdzīvo tas kurš mainās.

Lai cik gadu jums arī nebūtu, nebaidieties uzsākt jaunu biznesu
Nav smadzenēm nekā vērtīgāka par jauniem iespaidiem un uzdevumiem. Dzīvē nav nekā patīkamāka, kā nodarbe kas sagādā prieku. Pētījumi ir parādījuši ka aspektos kas ir saistīti ar daiļradi un inovācijām nobriedis prāts strādā labāk par jaunu. Bez tam atceraties ka Latvijā vidējais uzņēmēja vecums ir 47 gadi, protams ir daudz jaunu uzņēmēju, bet ir arī nozīmīgs skaits cilvēku vecumā pēc 50 gadiem.

Nemeklējiet darbu par algu
Tā vietā labāk sāciet kaut arī nelielu, bet savu uzņēmējdarbību. Tas jums dos ne tikai brīvību un gandarījuma sajūtu, tas jums ļaus būt neatkarīgam no citu viedokļiem un stereotipiem. Lai saņemtu algu par savām spējām ir jāpārliecina citi, bet lai gūtu ienākumus pietiks ja pārliecināsiet sevi.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

13 + 19 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.