9 veidi, kā labāk mācīties un iegaumēt

9 veidi, kā labāk mācīties un iegaumēt
Tuvojas pirmais septembris un daudziem atkal būs jādodas uz skolu, un jāmācas. Tad nu rakstiņš par to, kā labāk mācīties un iegaumēt!

Pierakstiet
Kādā pētījumā tika noskaidrots, ka, ja cilvēks pirms mācīšanās aptuveni 15 līdz 20 minūtes atceras un pieraksta visus nepatīkamos un skumjos atgadījumus, kas ar to pēdējā laikā notikuši, tad mācību efektivitāte ievērojami paaugstinās. Tas tiek saistīts ar to, ka parasti cilvēki labāk atceras negatīvo un visa informācija ko smadzenes uzņems pēc šāda negatīvu lietu uzskaitījuma tiks pieņemta kā negatīva informācija, bet tas nodrošinās to, ka šī informācija labāk paliks atmiņā. Nav nebūt tā jautrākā metode, bet runā, ka tā tiešām darbojas.

Nomainiet apstākļus
Ja viena vakara laikā vajag sagatavoties diviem eksāmeniem vai sapulcēm, dariet to dažādās istabās. Informācija, kuru mēs uzņemam dažādos apstākļos, pakļauta ievērojami mazākam sajaukšanas riskam.

Kliedziet
Vārdi saglabājas atmiņā labāk, ja tos izkliedz. Skan protams muļķīgi, bet tas darbojas. Lai jums nebūtu jāmācas mežā pietiks, ja vairākas reizes skaļi un saprotami izrunāsiet katru vārdu.

Esiet ekspresīvs
Veids, kas var noderēt, mācoties valodas, ir ar žestiem parādīt visus vārdus un frāzes, kuras jūs mācāties. Burtiski, ja mācāties darbības vārdu “skriet”, tad arī paskrieniet.
Bet ja vajag iemācīties frāzi vai dialogu tad nospēlējiet mazu ainiņu. Šīs metodes piekritēja pieraksta tai fantastiskus panākumus.

Klausieties sevi
Ir cilvēki, kas iesaka mācāmo tekstu ierunāt diktofonā, un tad ejot gulēt to klusi atskaņot. Šī metode palīdz labāk iemācīties jau zināmas, bet slikti atminamas lietas. Pastāv gan nelielas šaubas par to ka cilvēks spēj kaut ko iemācīties guļot, bet mācāmā teksta izrunāšana un noklausīšanās noteikti par ļaunu nenāks.

Neiesēžat uz vietas
Mācoties dzejoļus, atskaites un citas lietas, kurās ir jāatceras teksti, mēģiniet staigāt pa istabu. Šīs metodes efektivitāte varētu tikt izskaidrota ar to, ka cilvēkam kustoties, uzlabojas asinsrite, kas uzlabo smadzeņu darbību, bet tas palīdz mums labāk iemācīties.

Nerakstiet vārdus
Kāda superefektīva metode mācoties dzejoļus un tekstus, ir šo tekstu pārrakstīt, bet no katra vārda uzrakstīt tikai tā pirmo burtu. Un, tad tekstu lasot, ir jāmēģina atcerēties vārdus pilnībā. Mācoties šādu tekstu sākumā gan būs bieži jāskatās teksta oriģināls, bet rezultātā jums pietikšot tikai uz šo saīsināto tekstu tiki paskatīties, lai pilnais teksts uzreiz tiktu atsaukts atmiņā. No šādi pārskatīta teksta sanākot lieliski špikeri.

Vairāk miega
Jo ilgāk gulēsiet, pēc tam kad esat kaut ko iemācījušies, jo labāk iemācīto atcerēsieties. Bezmiega naktīm ir pretējs efekts un tās atmiņu tikai pasliktina.


Nodarbojieties ar sportu

Par šo tēmu ir veikti daudz pētījumu un visi kā viens apstiprina, ka aerobie vingrojumi uzlabo smadzeņu apasiņošanu un līdz ar to arī atmiņu. Tā kā pirms ķeraties pie grāmatām, izskrieniet kādu līkumiņu pa parku vai padarbojaties ar velotrenažieri un tas noteikti atmaksāsies.

2 thoughts on “9 veidi, kā labāk mācīties un iegaumēt

  1. A.god. autor!
    Es ļoti cienu Jūsu ieliktās pūles šī materiāla tapšanā! Ar prieku un baudu lasu šos materiālus, jo tā ir vērtīga lasāmviela (un nav runa tikai par šo rakstu vien!). Gribu uzslavēt par ieguldījumu, lai kas tāds šeit vispār būtu izlasāms. Bet, tā pa draugam, vēlos aicināt vienu papildus lietu ar steigu apgūt. Tā ir latviešu valodas gramatika. Bez tās šis materiāls devalvējas un rodas visai neprofesionāla sajūta, arī lasīt reizēm ir pagrūti. Lūdzu, cieniet mūs, Jūsu auditoriju un, galu galā, pats sevi, jo savas dzimtās valodas zināšana (tai skaitā gramatikas) palīdz gan intelektam, gan ir cieņas jautājums pret savu nāciju, kam piederam.
    Atļaušos iekopēt spilgtāko piemēru no šī raksta nelielai ilustrācijai… (lūdzu, salīdziniet ar savu oriģinālu!) – komatu trūkums, pavēles sajaukšana ar tagadnes izteiksmi ir biežākie klupšanas akmeņi, kā izskatās. 😉 Varbūt izskatās piekasīgi, bet, lūdzu, pievērsiet uzmanību! Saliktas pieturzīmes un pareizi veidotas izteiksmes formas ievērojami cels Jūsu līmeni blogošanā.
    “Veids, (!) kas var noderēt, (!) mācoties valodas, (!) ir ar žestiem parādīt visus vārdus un frāzes, (!) kuras jūs mācĀ(!)ties. Burtiski, (!) ja mācĀ(!)ties darbības vārdu “skriet”, (!) tad arī paskrieniet.”

    Katrā ziņā ar šo vēlējos palīdzēt un nevis noriet. Ceru, ka konstruktīva kritika Jums palīdzēs turpmāk. Un vēlreiz – paldies par foršajiem rakstiem! Lai veicas arī turpmāk un entuziasma pilnu darbošanos!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

three × 5 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.